02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

IX-ти Конгрес на Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия (БААСТКХ) - 19-21.04.2019 г.

Публикувано на 21 Април 2019

От 19-ти до 21.04.2019г.,  в гр. Сандански, се проведе IX-ти Конгрес на Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия (БААСТКХ).

Конгреса беше с международно участие. 

Домакин на събитието беше Интерхотел „Сандански“, а организатор Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия под патронажа на Европейската Асоциация по Спортна Травматология, Колянна Хирургия и Артроскопия.

Наред с имената на членовете на организационния и научен комитет - проф. д-р Златко Темелковски (Македония)Председател на БААСТКХ и д-р Кристос Папагеоргиу (Гърция)Зам.-Председател на БААСТКХ, се нареждат и имената на: д-р Василев, д-р Роберт Халваджиян, проф. Мартинек, д-р Калин Михов, д-р Загоров, д-р Евелин Хайвазов, д-р Бисер Бочев – настоящ лекар на Българския национален отбор по футбол, д-р Мишо Илиев – бивш лекар на Българския национален отбор по футбол и др.

 

 

Основна тема на Конгреса беше Спортната травматология.

Разгледаха се темите:

„Колянна патология“ - нови и модерни техники за ревизия и реконструкция на предна кръстна връзка, трансплантация и заздравяване на менискус, шев на менискус и парциална (частична) менисцектомия, разкъсване на менискус и хондрални лезии;

„Пателарна нестабилност. Опции за лечение. Травми на хрущяла.“ - наблегна се на алгоритмите за лечение на пателарната нестабилност;

„Раменна патология“ - застъпиха се методите на лечение при раменна нестабилност.

„Патология на горния крайник“ - обясниха се предимствата и недостатъците на възстановителния процес при дистално сухожилие на бицепса, представя индикациите, техниките, резултатите и усложненията от лакътната артроскопия и ендоскопското освобождаване на карпалния тунел.

 „Артроскопия на тазобедрена и глезенна става“ - инпинджмънт на задна глезенна става и артроскопското му лечение, ахилесово сухожилие, тендинит – разкъсване и възстановяване.

Д-р Евелин Хайвазов сподели за българския опит при използването на хиалуроновата киселина за лечението на остеоартрит. 

Заключителните теми от научната програма през последния ден на Конгреса бяха свързани със следоперативното възстановяване на пациентите, т.е. с физиотерапевтичните и рехабилитационни процедури, които те провеждат, с цел възвръщане на двигателния си потенциал.

Разгледаха се темите: 
- Невро-съдови увреждания и възстановяване след дислокация на коляното;
- Физиотерапия при дисфункция след увреждане на меките тъкани на коляното;
- Динамичен постурален контрол при пациенти след реконструкция на предна кръстна връзка;
- Функционален алгоритъм за изследване на мускулния дисбаланс на долните крайници при фехтовачи;
- Ефектът на инструменталното подпомагане на мобилизацията на меките тъкани след алопластика на тазобедрената става.

Тридневния интерес на участниците към Конгреса показа тяхната готовност да се съберат отново заедно на следващия - X-ти Конгрес на Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия, този път в град Нови Сад, Сърбия.

 

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед