• 48

Заболяването на междупрешленния диск (дископатия), е състояние, засягащо ставно-мускулния апарат на гръбначния стълб. С физиологичното остаряване на организма,  поради естествената дехидратация на  междупрешленния диск  и намаляване на неговата еластичност, при различни механични въздействия, интегритета на външния фиброзен пръстен (annulus fibrosus) на междупрешления диск може да бъде нарушен и неговата  централна част (nucleus pulposus) да навлезе в рамките на фиброзния пръстен и да го деформира.  В крайните случаи  фиброзния пръстен е напълно разкъсан и вътрешното пулпозно ядро  се херниира в гръбначно-мозъчния канал. Във всички тези случаи се създават условия, за притискане в различна степен на структурите в костния канал  – нервни коренчета и кръвоносни съдове.

               

Дисковата болест е едно от най-честите заболявания  и увеличената честотата на случаите в наше време, може да се обясни с обездвижване, наднормено тегло, заседнал начин на живот, продължителна работа в не-ергономична поза, вдигане на тежести, травматизъм, чести микротравми на гръбначния стълб или голямо физическо натоварване и др.

Структурните промени в междупрешленния диск  променят биомеханиката на целия гръбнак като отделите с най-голяма подвижност и подложени на най-голямо натоварване – шийния и лумбания, са  предразположени за развитие на дискова болест.

Заболяването засяга активната млада възраст между 30 – 50 години.

Основните симптоми на дисковата херния са болката и сковаността в мускулите на гръбнака,  а при засягане  и на нервните структури, се появява чувство на изтръпване и слабост в крайниците, и тазово-резервоарни смущения.

Симптоми, наподобяващи тези при дискова болест, могат да се наблюдават и при заболявания на гръбначния стълб с друга етиология. Затова, поставянето на точна диагноза е необходимо предварително условие  за изграждане на комплексния терапевтичен план и поведение – неинвазивен метод (медикаменти, физиотерапия и кинезитерапия) или оперативен метод (мини-инвазивни техники, хирургическа интервенция).

В Медицински център “Д-р Хайвазов стартира програма за лечение на това социално-значимо заболяване с един от най-новите и с доказани терапевтични резултати неинвазивни методи – електрофореза с карипаин. Карипаинът подобрява регенерацията на меките тъкани и междупрешленния диск, оказва благоприятно въздействие на ставите на гръбначния стълб – ставния хрущял и синовиалната течност,  а с това и  подвижността, и функционалното състояние на целия гръбнак. Благодарение на активните съставки: папаин, глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, босвелиева киселина и др., се намалява асептичния възпалителен процес.

Проникаването на тези съставки в тъканите става чрез  метода електрофореза, познат още от XIX век, и  който е един от най-ефективните методи за физиотерапия.

Какви са предимствата на  електрофорезата с карипаин?

Наблюденията показват, че при 10 000 пациента лекувани чрез електрофореза с карипаин, в 82% от случаите на дискова херния, оплакванията от болка и мускулна скованост намаляват, а невроизобразяващите изследвания (ядрено-магнитен резонанс), демонстрират ретракция на херниралия диск и намаляване на дисковата протрузия.

Методът е подходящ и при вече оперирани от дискова херния пациенти, с цел превенция и подобряване  функионалното състояние на съседните на оперираните нива.

Какъв е механизмът на въздействие?

Въведен правилно и в нужната концентрация, карипаинът води до:

 • рехидратация на диска и увеличаване на неговата еластичност;
 • стимулира регенерацията на ставния хрущял и продукцията на синовиална течност;
 • намалява интензитета на асептичните възпалителни промени;
 • подобрява подвижността и функционалното състояние на гръбначния стълб.

Какви са предимствата му пред другите физиотерапевтични методи?

 • необходимата терапевтична концентрация на медикамента  в проблемната зона  се достига бързо като се избягва  разграждането  му в храносмилателния тракт и чернодробния метаболизъм;
 • по-ефективно действие на  медикамента, дължащо се на неговата йонизация;
 • процесът на лечение е  напълно безболезнен;
 • средство е на избор при пациенти с висок оперативен риск;
 • липса на странични реакции.

Какви са показанията за прилагане на електрофореза с карипаин?

 • Възпалителни и дегенеративни заболявания  на гръбначния стълб;
 • Многоетажна дискова болест с  вторична стеноза на гръбначния канал;
 • Дискова херния без неврологичен дефицит;
 • След оперативни състояния при дискова патология.

Метод на прилагане.

Чрез физиотерапия – елктрофореза.

Курсът на лечение е 20 броя процедури всяка с  продължителност от  10 до 20 мин.

Преопръчва се втори курс на лечение след около  6 месеца.