• 126

Болките в гърба са много често оплакване. Те засягат и младежи, и хора в напреднала възраст. Могат да са симптом на различни заболявания или да са резултат на травматични увреждания и дегенеративни процеси.

Строеж и функции на гръбнака
Гъвкавият гръбначен стълб е основна структура в скелета. В канала му се намира гръбначният мозък. От него тръгват двигателни и сетивни нерви, които осигуряват чувствителността и двигателната активност на цялото тяло.

Изграден е от отделни прешлени, свързващи се в едно цяло посредством влакнести хрущялни дискове. Те поемат и преразпределят тежестта на тялото, натоварванията при движение и при извършване на различни дейности. Обединени са от съединителна тъкан и мускули, които подкрепят гръбнака, осигуряват подвижността му и подпомагат работата му.

 

Болки в гърба и кръста
Най-често болките се локализират в кръста, на нивото на плешките или в областта на врата. Те могат да започнат остро и изведнъж или да са леки и тъпи и да се усилват с времето; да се появяват със засилване на натоварването и да изчезват след период на покой; да ви навестяват предимно нощем или преобладаващо през деня.

 

Най-честият механизъм на възникване на болката е свързан с износване и деформация на междупрешленните дискове. Като компенсаторна реакция на мястото израстват костни образувания – остеофити или шипове. Те, заедно с остатъците от разрушения диск и триещите се прешлени, притискат коренчета на изходящите от гръбнака нерви. Ако е засегнат сетивния клон на нерва – болката е силна и нетърпима, има нарушена чусвтвителност. Ако притискането е повече в двигателния неврон, страда в различна степен функцията на крайника – болезнени спазми, блокиране на мускулите.

 

Когато изпитвате болки в гърба, които ирадиират към крайниците или се появи усещане за скованост, трудност и слабост при движение на ръцете, или краката, търсете лекар.

Най-чести причини за болки в гърба и кръста
Болезнените усещания могат да са предизвикани от множество различни причини, включително такива, които на пръв поглед нямат нищо общо с гръбнака – като възпалителни процеси в бъбреците, бактериални инфекции и дори депресии.

Най-честите виновници са травми и контузии, тежки физически натоварвания – постоянни или внезапни, обездвижването при редица професии, които изключително напрягат връзките и мускулите около гръбначния стълб. Към тях се прибавят –  наднорменото тегло и тютюнопушенето.

От друга страна – болките често са симптом на дискова херния, преразтягане на мускули и връзки, възпаления на седалищния нерв, дегенеративни заболявания, които водят до артрози, артрити и стеноза на вертебралния канал. Не на последно място трябва да отбележим, че остеопорозата и туморните заболявания на прешлените и нервната система, също водят до болки в гръбнака.

Лечение и профилактика при болки в гърба
Точно защото причините за болките в гърба са твърде различни и някои от тях водят до сериозни и понякога необратими последици, е безусловно необходимо да потърсите консултация със специалист.

Обърнете се към Медицински Център „Д-р Хайвазов”. Ортопедите и невролозите ни разполагат с необходимите технически възможности и професионална подготовка, за да уточнят произхода и причината за болките в гърба и кръста.

Съответно на диагнозата те ще подберат най-подходящото лечение за износения хрущял, дисковата херния, дегенеративните промени в прешлените или за основното заболяване, което засяга и гръбнака.

Специалистите сочат няколко основни рискови фактора:
• генетично обусловени;
• негативно влияние на замърсената околна среда;
• дефицит на определени биоактивни вещества;
• начина на живот.

И понеже начинът ви на живот е изцяло зависим от вашите решения и поведение, вие до голяма степен можете да предотвратите появата на болките в гърба и кръста.

Важно е с умерена физическа активност да поддържате гръбначния стълб и подкрепящите го връзки и мускули в оптимална кондиция; да компенсирате професионалното обездвижване с подходящи упражнения; да се храните разумно, осигурявайки си необходимите минерали, витамини и микроелементи и да държите под контрол теглото си.