• 74

Доброто състояние на костите и ставите осигуряват безпроблемни движения и гъвкавост на цялото тяло на човека. С течение на времето, а и поради влиянието на външни фактори свързани с неправилно хранене, заседнал начин на живот или механично претоварване на организма, ставите и хрущялът се износват. Изхабяването засяга предимно по-възрастните, но напоследък и млади хора се оплакват от болки в ставите.

И все пак е добре да се знае, че за заболявания като артрит – няма възраст.

Кои са причините за болка в ставите?

Обикновено се замисляме за нашите стави едва, когато усетим болка и затруднение в движението. Истината е, че тогава вече е твърде късно, те да бъдат възстановени по естествен път.

Една от основните причини за намаления обем на движение е уседналия начин на живот, наднорменото тегло, пушенето също е пречка. Резките движения или вдигане на тежки предмети могат да увредят вашите стави. Риск има и при професионалните спортисти, защото те силно натоварват своите стави. Влияние оказва, разбира се и генетичната предразположеност.

Как да имаме добро здраве на костите и ставите?

Възстановяването на нормалната функция и добро здраве на костите и ставите е пряко свързано с навременната грижа и превенция срещу задълбочаване на проблема. При много хора възпалението и дискомфортът в гърба и ставите прераства в хронично състояние, което силно влошава качеството на живот. Болките в ставите са масов проблем, който може да прерасне в хронично състояние. Това означава, че имате прогресивно износване на ставите и постепенно стесняване на разстоянието между тях, което причинява триене на кост в кост. Това състояние води до скованост, влошена подвижност и силна ставна болка. Остеоартритът е водеща причина за инвалидност при хората в напреднала възраст. Най-често засегнати стави са коленните.

Има ли лечение за вашите стави?

Хондроитинът е приятелят на вашите стави. Той е един от основните градивни елементи на хрущяла и на съединителната тъкан (сухожилията и ставите), поддържа целостта и еластичността на хрущялите. Наличието му в оптимални нива в организма осигурява защита върху ставите и възпира увреждането им. Действието на хондроитин води до заздравявянето на заболели стави и сухожилия сравнително бързо. Приемът на продукта намалява болката и възпалението, подхранва и смазва ставните връзки и ускорява възстановяването при проблеми с опорно-двигателния апарат.

Хранителните източници на хондроитин за организма са животински хрущяли, меса – говеждо, свинско и пилешко;  риби – сьомга, пъстърва, есетра, акула, както твърди и меки сирена.

Хондроитин сулфат регенерира ставния хрущял

Хондроитин се произвежда от организма и самостоятелно, но в твърде малки количества. Тъй като собствените ресурси на тялото не са в състояние да попълнят нуждата от него, е необходимо да се приема във вид на хранителна добавка. Препоръчваме ви хондроитин сулфат на ТЕРА МЕДИКА. Хондроитин сулфат е биологичен полимер, който се свързва с колагена и еластина при образуването на хрущялна тъкан. Той произлиза от съединителната тъкан. Подпомага синтеза на хиалуронова киселина и производството на хрущяли. Поддържа целостта на хрущялния матрикс, повишава кръвоснабдяването в ставите, подобрява фосфорно-калциевия метаболизъм в хрущялната тъкан и връзките. Подобрява проникването на глюкозамин в тъканите, регенерира  хрущяла, придава устойчивост и еластичност на колагена, забавя костната резорбция, нормализира метаболитните процеси в ставите, подтиска възпалителните реакции, като облекчава болката и ускорява процеса на възстановяване.

Въпреки, че хондроитин сулфат се синтезира в организма, с напредването на възрастта количествата му значително се изчерпват. За защита целостта на ставния хрущял, за стимулиране на регенерацията му и за улесняване на движенията в засегнатите стави, освен хранителната добавка хонроитин сулфат на ТЕРА МЕДИКА, е лечебно прилагането на кинезитерапия и физиотерапия.

Следете нашите публикации в сайта и фейсбук страницата на Медицински център д-р ХАЙВАЗОВ и ще научите за най-модерната технология, процедури, физиотерапевтична апаратура и кинезитерапевтичен подход, които вършат чудеса за вашите стави. Представяме случаи на напълно излекувани наши пациенти.

Изключително важно е при оплаквания, свързани с болки в ставите, да потърсите мнение на специалист, за да се диагностицира точния проблем.

Консултация за състоянието на вашите стави и лечебни процедури може да получите, ако позвъните на телефон: 02 / 875 7111 и запишете час за преглед при

д-р Хайвазов – ортопед-травматолог в Медиински център д-р ХАЙВАЗОВ.

Движението е здраве!