• 153
Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често – невъзможно.
Какво представляват шиповете
Това са вкостенели израстъци в или около ставите. Наричат се остеофити и са характерни за зряла възраст, макар че се срещат и при млади хора.
Има различни обяснения за появата им – от опит на организма да компенсира износването на ставите до реакция на преумора, стрес, неправилно хранене и лоша двигателна култура, лошо усвояване на калция или унаследяване.
Истинската причина вероятно е резултат от действието на всички тези фактори. Затова здравословния начин на живот, разумното физическо натоварване дори в една по-зряла възраст, избягване на обездвижването и продължителното застояване в една и съща поза, балансираният прием на минерали и витамини са както отлична профилактика, така и начин за благоприятно повлияване на шипове в коляното.
Как да облекчите болката от шипове в коляното
Шиповете не израстват за един ден. Те са плод на продължителен процес, който остава незабелязан. Откриват се при случайни рентгенови снимки на коляното или когато започнат да притискат околните тъкани и да предизвикват болезненост, схващане и трудна подвижност.
Тъжната истина е, че не се лекуват с конвенционалните методи на медицината. Но пък можете да постигнете чувствително подобряване на състоянието си чрез противовъзпалителни препарати, физиотерапевтични и кинезитерапевтични процедури. Противно на убежденията, че при шипове е по-добре да кротувате неподвижни, добре подбраната физическа активност помага на ставата да запази подвижността си и отдалечава инвалидизирането.
Заповядайте при нас, в медицински център „Д-р Хайвазов”. Имаме отлични специалисти, които ще ви диагностицират. Според индивидуалното ви състояние те ще преценят, дали е необходимо  изписването на противовъзпалителни препарати, физиотерапия или имате показания за оперативно лечение. Решаването на проблема е единствено и само протезиране на ставата.
Какво да правите, когато коляното ви събира вода
Когато коляното е трудно подвижно, подуто, боли, зачервено е и пари, най-вероятно става дума за така неречената „вода в коляното”. Случва се при увреждания и инфекции на колянната става, при които в ставната капсула се изливат телесни течности – може да е синовиална течност, кръв и дори гной при по-напреднали процеси.
Какво точно се случва може да ви каже само лекар. Обърнете се към нашите ортопеди в МЦ „Д-р Хайвазов”.  След прецизен преглед те ще поставят точна диагноза. Когато тя е максимално благоприятна и изключва тумори, скъсани кръстни връзки или менискуси, най-вероятно ще се разминете с известен период на почивка, приемане на лекарства през устата или инжекционно.
Осигурете си поне няколко дни, които да прекарате неподвижно на легло, като се погрижите за максимално удобна поза на колянната става. Правете студени компреси за  спадане на отока и намаляване на болката. Вземайте предписаните ви лекарства.
Постепенно започнете раздвижване. В повечето случаи много добре се отразяват физиотерапевтичните процедури и леки, щадящи упражнения, назначени от кинезитерапевт.
Ако се наложи, „водата” в коляното може да бъде изтеглена със спринцовка и след това да започнете с процеса на възстановяване. Той изисква постоянство и търпение, докато ставата се възстанови напълно.
Самолечението при шипове и вода в коляното може да бъде много опасно и да ви обездвижи напълно. Преди да започнете да се лекувате с каквото и да било, обадете ни се.