02 / 875 71 11 Онлайн консултация Запиши час за преглед

Кабинет по офталмология

Офталмологията е клон от медицината, който се занимава с диагностика и лечение на болестите на зрителния анализатор. Последният  се състои от периферен отдел /око/, проводников /зрителни пътища/ и централен отдел /корово представителство в главния мозък/. 80% от информацията  за заобикалящия ни свят се осигурява само от зрението. Ето защо е толкова важна грижата за нашите очи. Опазването на здравето /в частност зрението/ е задължение на всеки човек и цел на всяко професионално действие на лекарите. В тази връзка, очният кабинет в МЦ „Д-р Хайвазов“ Ви предлага широка гама от диагностични и лечебни процедури:

 • Изследване и корекция на зрителната острота за близо и далече
 • Изследване на цветното зрение
 • Компютърна диагностика на рефракцията /сферични и цилиндрични диоптри/ и кератометрия
 • Измерване на вътреочното налягане /тонометрия/ - безконтактно и по Голдман
 • Измерване дебелината на роговицата /пахиметрия/
 • Компютърна периметрия
 • Биомикроскопия на преден очен сегмент
 • Фундобиомикроскопия -оглед на ретината с безконтактни и контактни лещи /оглед с Голдман/
 • Оглед на предно-камерният ъгъл /гоноископия/
 • Тестове за слъзна проходимост и слъзна секреция
 • Тест на Амслер
 • Амбулаторни операции на окото и очните придатъци
 • PRP

В кабинета по офталмология работят

д-р Мариела Облашка, Д.М.

д-р Мариела Облашка, Д.М.

Телефон: 0888 99 17 43
E-mail:

График

Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък
14:00 - 17:00 ч.      14:00 - 17:00 ч.  15:30 - 17:00 ч. 
д-р Хюлия Рюстемова

д-р Хюлия Рюстемова

Телефон: 02 / 875 71 11
E-mail:

График

Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък
  14:00 - 18:00  11:00 - 17:00     
Имате нужда от посещение? Заявете час за преглед

Новини & събития от кабинет по офталмология

Семинар - Lоw Vision, Велинград, 22-23 Февруари 2020 г.

24 Февруари 2020

На 22 и 23.02.2020 г., в гр. Велинград, се проведе семинар на тема Lоw Vision, организиран от „Фейт Вижън“. На семинара участие взе д-р Мариела Облашка, д.м. - офталмолог в Медицински Център „Д-р Хайвазов“. Lоw vision е термин, дефиниран като ниско зрение или частична загуба на зрение, което не може да се коригира с очила, контактни лещи или операция. Според статистиката, повече от 140 милиона човека по света се борят с проблема Lоw vision. За тези… Прочети повече »

Световна седмица за борба с глаукомата, 09 - 15 Март 2015 г.

26 Февруари 2015

Световната седмица за борба с глаукомата, 09 - 15 Март 2015 г.,  се проведе за поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб.  Тя е социално значимо заболяване – води до тежка инвалидизация на пациентите, поради трайната загуба на зрение. В световен мащаб засегнатите  от различните форми на болестта… Прочети повече »

Полезни статии от кабинет по офталмология

Алергични конюнктивити

27 Юни 2013

Конюнктивата е най-външната обвивка на окото, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на булба. Една от основните й функции е защитна. Възпалителните заболявания на конюнктивата се наричат конюнктивити. По етиология те се разделят в две големи групи: с инфекциозен причинител и неинфекциозни. Във връзка с настъпилият вече пролетно-летен сезон /повишено слънчево греене и множество зелени и цифтящи растения/, обект на настоящия материал са част от неинфекциозните конюнктивити ,… Прочети повече »

Отлепване на ретината

17 Септември 2009

Какво е ретината? Ретината е нервият слой, постилащ задната част на вашето око, който усеща светлината и изпраща образите до мозъка. Окото е подобно на камера. Лещата в предната чест на окото фокусира светлината върху ретината. Вие можете да възприемате ретината като филма, който лежи в задната част на камерата. Какво е отлепване на ретината? Отлепване на ретината се случва когато ретината е отделена от нормалната й анатомична позиция. Ретината не може да работи когато е отлепена. Отлепването на… Прочети повече »

Раждане и късогледство

15 Септември 2009

Условно късогледството се разделя на два вида: рефрактивно /ученическо/, което обикновено не надминава - 3 диоптъра; дегенеративно /ексцесивно/, което може да достигне и до – 20, -30 диоптъра. И в двата случая предно-задната ос на очите е по-голяма от средно-статистическата норма. В резултат на множество комплексни фактори, включително нарушено хранене на ретината /поради по- голямото око/, в периферията на последната се появяват дегенеративни изменения. Ретината е нашата зрителна ципа, която… Прочети повече »

Мътнини в стъкловидното тяло (Мухес волантес)

15 Септември 2009

Какво са мухес волантес? Може би понякога вие виждате малки, тъмни, подвижни точки , чертички, мрежички, облачета дим във вашето зрително поле. Всички те се наричат мухес волантес. Най-често се виждат на светъл фон / лист хартия, бяло боядисана стена/ или при поглед към небето. Мухес волантес всъщност са мътнини в стъкловидното тяло /витреус/ на окото, които хвърлят сянка върху ретината. Витреусът е прозрачен гел, изпълващ вътрешността на окото. Ретината е зрителната ципа, постилаща задния полюс… Прочети повече »

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед