02 / 875 71 11 Запиши час за преглед

Кабинет по офталмология

Офталмологията е клон от медицината, който се занимава с диагностика и лечение на болестите на зрителния анализатор. Последният  се състои от периферен отдел /око/, проводников /зрителни пътища/ и централен отдел /корово представителство в главния мозък/. 80% от информацията  за заобикалящия ни свят се осигурява само от зрението. Ето защо е толкова важна грижата за нашите очи. Опазването на здравето /в частност зрението/ е задължение на всеки човек и цел на всяко професионално действие на лекарите. В тази връзка, очният кабинет в МЦ „Д-р Хайвазов“ Ви предлага широка гама от диагностични и лечебни процедури:

 • Изследване и корекция на зрителната острота за близо и далече
 • Изследване на цветното зрение
 • Компютърна диагностика на рефракцията /сферични и цилиндрични диоптри/ и кератометрия
 • Измерване на вътреочното налягане /тонометрия/ - безконтактно и по Голдман
 • Измерване дебелината на роговицата /пахиметрия/
 • Компютърна периметрия
 • Биомикроскопия на преден очен сегмент
 • Фундобиомикроскопия -оглед на ретината с безконтактни и контактни лещи /оглед с Голдман/
 • Оглед на предно-камерният ъгъл /гоноископия/
 • Тестове за слъзна проходимост и слъзна секреция
 • Тест на Амслер
 • Амбулаторни операции на окото и очните придатъци
 • PRP

В кабинета по офталмология работят

д-р Мариела Облашка, Д.М.

д-р Мариела Облашка, Д.М.

Телефон: 0888 99 17 43
E-mail:

График

Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък
14:00 - 17:00 ч.      14:00 - 17:00 ч.  15:30 - 17:00 ч. 
Имате нужда от посещение? Заявете час за преглед

Новини & събития от кабинет по офталмология

Семинар - Lоw Vision, Велинград, 22-23 Февруари 2020 г.

24 Февруари 2020

На 22 и 23.02.2020 г., в гр. Велинград, се проведе семинар на тема Lоw Vision, организиран от „Фейт Вижън“. На семинара участие взе д-р Мариела Облашка, д.м. - офталмолог в Медицински Център „Д-р Хайвазов“. Lоw vision е термин, дефиниран като ниско зрение или частична загуба на зрение, което не може да се коригира с очила, контактни лещи или операция. Според статистиката, повече от 140 милиона човека по света се борят с проблема Lоw vision. За тези… Прочети повече »

Световна седмица за борба с глаукомата, 09 - 15 Март 2015 г.

26 Февруари 2015

Световната седмица за борба с глаукомата, 09 - 15 Март 2015 г.,  се проведе за поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб.  Тя е социално значимо заболяване – води до тежка инвалидизация на пациентите, поради трайната загуба на зрение. В световен мащаб засегнатите  от различните форми на болестта… Прочети повече »

Полезни статии от кабинет по офталмология

Как да се грижим за детското зрение и какви са най-честите заболявания

28 Септември 2023

Информация и препоръки относно детското зрение, необходимите прегледи и най-често срещаните очни заболявания от д-р Мариела Облашка, офталмолог в Медицински център „Д-р Хайвазов“ Първи очен преглед на новороденото Децата за първи път се преглеждат от очен лекар още в родилния дом, където се прави скрининг на вродените заболявания и сериозни придобити очни болести като ретинопатията на недоносеното. Първият преглед в неонатологията /отделението за новородените/ включва най-общ оглед на… Прочети повече »

Всичко, което трябва да знаете за синдрома на сухото око

14 Септември 2023

В наши дни, случаите на синдром на сухото око все повече се увеличават поради непрекъснатото и широко използване на дигиталните технологии в ежедневието, повишената обща заболеваемост и прием на медикаменти. Синдромът на сухото око е състояние, предизвикано от промени в количеството и/или качеството на слъзния филм, водещо до хронично възпаление на предния очен сегмент със съответните оплаквания. Защо се проявява синдромът на сухото око? Множество са факторите допринасящи за развитието на синдрома… Прочети повече »

Алергични конюнктивити

27 Юни 2013

Конюнктивата е най-външната обвивка на окото, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на булба. Една от основните й функции е защитна. Възпалителните заболявания на конюнктивата се наричат конюнктивити. По етиология те се разделят в две големи групи: с инфекциозен причинител и неинфекциозни. Във връзка с настъпилият вече пролетно-летен сезон /повишено слънчево греене и множество зелени и цифтящи растения/, обект на настоящия материал са част от неинфекциозните конюнктивити ,… Прочети повече »

Отлепване на ретината

17 Септември 2009

Какво е ретината? Ретината е нервият слой, постилащ задната част на вашето око, който усеща светлината и изпраща образите до мозъка. Окото е подобно на камера. Лещата в предната чест на окото фокусира светлината върху ретината. Вие можете да възприемате ретината като филма, който лежи в задната част на камерата. Какво е отлепване на ретината? Отлепване на ретината се случва когато ретината е отделена от нормалната й анатомична позиция. Ретината не може да работи когато е отлепена. Отлепването на… Прочети повече »

Ние работим с НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД
Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" "ЗД Евроинс" АД

Имате нужда от посещение? Запишете час за преглед