• 267

Износването на тазобедрената става протича почти винаги неусетно, но с голяма вероятност води до сериозно заболяване.

Как се случва това?
Износването на тазобедрената става е свързано с постепенно и необратимо изхабяване на хрущяла. Успоредно с това се влошава качеството и намалява количеството на синовиалната течност, която освен че го смазва, го подхранва и подпомага доброто му състояние. Така се възпрепятства постоянното му обновяване и се задълбочават деструктивните процеси.

По принцип това е естествено явление с напредването на възрастта и не при всички води до болестно състояние. Но понякога, по различни причини, хрущялът се разрушава напълно и костите започнат директно да се трият една в друга. Появява се остра  болка, съпроводена със скованост и постепенно инвалидизиране.

Причини за износване на тазобедрената става
• намаляване плътността на костите (остеопороза);
• забавяне или спиране на естествените възстановителни процеси на тъканите в напреднала възраст;
• наднормено тегло;
• прекомерни физически натоварвания при работа или спорт, еднотипни монотонни движения, предизвикващи повтарящи се микротравми;
• обездвижване – възпрепятства движението на синовиалната течност и храненето на хрущяла и води до невъзможност за регенериране;
• нелекувани травми, увреждания и разкъсвания на хрущяла или връзките, откъснати малки частици тъкан, които остават вътре в ставната капсула и причиняват наранявания;
• системни заболявания като диабет, подагра и т. н.
• вродени или придобити деформации на ставите в детството;
• възпаления и др.

Последици от износването на тазобедрената става
С постепенното изхабяване, в ставата се развиват компенсаторни процеси, които водят до формирането на така наречените „остеофити”, по-познати като шипове. Сами по себе си те не са болезнени, но когато започнат да притискат околните тъкани, се появява болка, оток и скованост – особено сутрин след ставане или след покой.

В същото време разрушеният хрущял оголва костите. Засягат се околните тъкани и се появяват отоци. Болката става силна, човек се опитва несъзнателно да щади ставата, кракът изглежда по-къс. Подвижността е все по-затруднена, а движенията – по-ограничени.

Най-лошото е, че процесът на износване на тазобедрената става е безсимптомен. Той може да продължава с години, преди да се усети болка.

Профилактика
Точно когато разберете за проблема, той вече може да е доста сериозен. Още при първите болки при движение и натоварване в областта на таза потърсете лекар.

Не отлагайте, елате в МЦ „Д-р Хайвазов” и потърсете нашите ортопеди, защото имате шансове за консервативно лечение или за значително отместване назад във времето на тоталното износване на тазобедрената става.

Дори и да няма болка, ако прехвърляте 40те или сте изложени на факторите, най-често активиращи процесите на износване, можете да направите доста за себе си.

Най-напред редуцирайте теглото си, ако е наднормено.
После преразгледайте физическите натоварвания. Добре е да не са прекомерни и да дават възможност на ставата да почива и да се възстановява.
Ако работата ви е свързана с 8 часа седене на бюро, правете кратки упражнения поне няколко пъти през деня, които ще осигурят движение и подхранване на хрущяла.

Хиалуроновата киселина е тази, която прави синовиалната течност безценна. С напредването на годините тя рязко намалява в организма и трябва да бъде внасяна отвън. Консултирайте се с лекар и приемайте добавки освен с хиалуронова киселина, също с глюкозамин и хондроитин. След консултация променете менюто си.

При болка, лекарите ни ще ви изпишат и подходящи обезболяващи.
Не се самолекувайте!