РОТАТОРЕН МАНШОН – АНАТОМИЯ И ФИЗИОЛОГИЯ

Добре дошли отново в света на медицината! Нека да хвърлим един поглед върху разкъсванията на ротаторния маншон и тяхното влияние върху Вашето ежедневие.

Мускулите на ротаторния маншон са супраспинатус, инфраспинатус, терес минор и субскапуларис. Ще използвам тяхното латинско наименование, защото навсякъде ще ги срещате по този начин.

Защо са толкова важни? По две причини. Първата е, че те са основни мускули и участват във вътрешната ротация, външната ротация и повдигането на ръката отстрани до горе. Втората причина е факта, че раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло, а залавното място на тези мускули е между две костни структури.

Тези мускули обхващат изцяло главата на раменната кост – отпред, отгоре и отстрани и се залавят за т.н. й анатомична шийка. Важно е да се знае, кой мускул за кои основни движения отговаря, за да се разбере, защо се появяват конкретни оплаквания.

Супраспинатус– абдукция, т.е. повдига ръката в рамото отстрани до горе.

Инфраспинатус и терес минор – външна ротация на ръката.

Субскапуларис – вътрешна ротация.

В тези движения участват и други мускули от раменния комплекс, но основната функция е тяхна.

ВИДОВЕ РАЗКЪСВАНИЯ НА РОТАТОРНИЯ МАНШОН

Оплакванията на пациента зависят основно от локализацията, степента, вида и причината за увредата.

Според локализацията може да има разкъсване на един или повече мускули. Най-често увредениятмускул е супраспинатуса. Основна причина за това е, че той непрекъснато е подложен на компресията между двете костни повърхности – главата на раменната кост и акромиона на лопатката. Той се възпалява, бързо дегенерира и поради това се разкъсва. Локализацията е отговорна за загубата на способност за определени движения.

Според степента, увредата може да бъде на един или няколко мускула, частична или пълна. Степента на разкъсването ни дава основание да съдим за намаляване обема на движение. Ако си представим една книга от 200 страници и от нея скъсаме само 50, то това е частично разкъсване. Ако скъсаме всичките страници, това вече е пълно разкъсване. Съществува понятие, наречено масивно разкъсване на ротаторния маншон. Това означава пълно разкъсване на две и повече сухожилия на ротаторния маншон или разкъсване над 5 см.

Според вида разкъсването на мускулите на ротаторния маншон са напречни, надлъжни и комбинирани. Увредата се получава обикновено в тяхното залавно място към костта. Видът на разкъсването определя най-вече начина на оперативно лечение.

Причините за увредата на ротаторния маншон са основно две. Първата е травматично разкъсване при падане и нараняване на рамото. Втората причина е дегенеративно разкъсване, което става бавно, постепенно и започва почти без болка. Дегенеративното разкъсване се среща при пациенти между 50 и 60 год. В началото не се обръща внимание на оплакванията. Консултация с ортопед се търси едва след тяхното задълбочаване.

ОПЛАКВАНИЯ

Най- обичайното оплакване е свързано с появата на болка.

Тя е много типична, усеща се отстрани на рамото и голяма част от пациентите казват: „Боли ме рамото - ето тук” и посочват отстрани. Болката се засилва през нощта, особено, ако се легне на болното рамо. Има определени движения, като външна ротация и движения отпред, настрани и нагоре, които засилват болката до нетърпимост. Някои ежедневни дейности, свързани с посягане и повдигане на ръката нагоре са силно затруднени. Появата на болка в рамото вследствие разкъсване на ротаторния маншон, причинява на пациентите страдание от хронично недоспиване и раздразнителност.

Друго основно оплакване, това е сковаността и ограничения обем движение в рамото.

Първоначално, ограничаването на движенията идва от наличието на болка. След време, когато болката намалее, се установява, че определени движения се правят много трудно или липсват. Ръката трудно се вдига настрани и не може да се задържа, а за да я вдигне нагоре, пациентът често си помага с другата ръка.

Следващото оплакване е слабост на мускулите на рамото.

Слабостта се явява най-вече при масивните руптури на ротаторния маншон. След време, при по-възрастни пациенти, болката намалява или напълно отшумява. Остават само ограничените движения и слабост при тяхното извършване. Такива пациенти се обслужват или много трудно или с чужда помощ.

ПОСТАВЯНЕ НА ДИАГНОЗА

Когато посетите вашия ортопед, той ще ви зададе въпроси, свързани с появата на болката в рамото, ще се интересува от нейния характер, сила и степен. Той ще направи тестове, които ще носят допълнителна информация за вида и локализацията на увредата. Някой от тях са Apley's Scratch test, Jobes supraspinatus test, Dawburn's test, Codman's test, External Rotation Lag test, и др. Повечето са свързани със засилването на болката при определено движение или усилие. Други показват невъзможността за извършване на такива. Целта ни е да разберем кой или кои мускули са скъсани. Някои тестове ни дават представа и за степента на увредата, дали е масивна или не.

Следващото задължително изследване е рентгенографията. Основно се правят три проекции. Предно-задната или АР-проекция носи информация доколко главата на раменната кост е центрирана в гленоидалната ямка на лопатката и какво е растоянието между акромиона и главатараменната кост.

Втората проекция е Y –проекцията. Тя е второстепенна и показва вида на акромиона и дали той е отговорен за разкъсването на ротаторния маншон.

Третата проекция е аксиална. Те носи информация за състоянието на главата на раменната кост и доколко е центрирана в гленоидалната ямка. Всички рентгенови снимки носят коствена информация за увредата на ротаторния маншон и показват наличие на остеофити, деформации и кисти в коститите на раменната става.

Разсъсването на ротаторния маншон най-добре се визуализира чрез ултрасонографията и ядреномагнитния резонанс. Всяко от двете изследвания има своите предимства и е задължително при съмнение за подобна увреда. Сонографията показва вида и размерите на скъсването, както в покой, така и в динамика- при движение на ръката.

Ядрено-магнитният резонанс ни дава информация и за увредата на мускулатурата на ротаторния маншон, т.е. има ли тенденция към дегенерация и мастна инфилтрация на мускулните влакна.

ЛЕЧЕНИЕ

Може би няма друга област в човешкото тяло и друг вид увреда, където за една диагноза – разкъсване на ротаторния маншон да включваме цялата гама от консервативно и оперативно лечение. При консервативното лечение се започва от компресите с лед, минава се през физио-рехабилитацията, гимнастиката, медикаментозното лечение, иглотерапията и инжекционните апликации вътреставно с кортико препарати. Оперативното лечение включва също голям арсенал от оперативни методи и техники. Започваме от костната акромиопластика, тенотомия/прерязване/ на дългата глава на бицепса, шев на ротаторния маншон – открито или ендоскопски, минаваме през мускулните транспозиции и стигаме до протезирането на раменната става.

Тук ви виждам, как долната ви челюст леко увисва,погледът ви става замислен, а в главата ви съществува едно „Как така?”

Ще ви обясня как:

- Лечението на разкъсванията на ротаторния маншон е комплексно и зависи от локализацията на увредата, т.е. кое или кои сухожилия на мускулите са разкъсани;

- От значение е степента на увредата – частично или пълно е разкъсването и ако е пълно масивна ли е увредата;

- Съществува ли вертикален или хоризонтален мускулен дисбаланс;

- Има ли мастна инфилтрация в увредените мускули;

- Как е получена увредата, при остра травма или е от дегенеративeн произход;

- Давност на разкъсването, т.е. преди колко време са започнали първите опласкания;

- И не на последно място – какви са вашите желания, на колко години сте, пушач ли сте, и др.

Започваме да си отговаряме на поставените горе въпроси.

Консервативното лечение започваме веднага при диагностициране на увреда на ротаторния маншон. Спираме се на този вид лечение, когато разкъсването е частично или дори пълно- само на сухожилието на един мускул, функцията на ръката в ежедневието е запазена и не се занимавате със спорт, изискващ тежки физически натоварвания. Болката почти отсъства. Лечението тук е медикаментозно – нестероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия и рехабилитация, балнеосанаториално лечение, иглотерапия, инжекционни апликации с кортикопрепарати.

Ако обаче имате по-високи изисквания относно физическите натоварвания, то средство на избор за лечение е оперативното – шев на маншона по конвенционален или ендоскопски начин.

Ако разкъсването е станало врезултат на травма, зашиването на маншона е задължително.

Няма да се спирам на видовете шев на маншона – single row, double row или трансосален шев и използването на различни видове анкари. Това преди всичко е приоритет на квалификацията на ортопеда.

Когато имаме масивна увреда с голяма давност, със силна болка и запазена елевация (повдигане) на ръката, където шев на маншона е невъзможен, средство на избор е тенотомия (оперативно прерязване) на дългата глава на бицепсаи продължително консервативно лечение.

Ако е налице масивно разкъсване на ротаторния маншон с голяма давност, със значителна мастна дегенерация и инфилтрация на мускулите и имаме вертикален мускулен дисбаланс, раменната става трябва да бъде протезирана.

Когато мускулния дисбаланс е хоризонтеален, оперативната интервенция е мускулна транспозиция. При тази операция се преместват залавните места на някалко мускула, тяхната функция се променя, което подобрява движението на ръката.

Като заключение мога да кажа, че диагнозата разкъсване на ротаторния маншон има много лица, проявява се по различен начин, лечението и е комплексно.

От казаното до тук, вие имате една единствена задача.

Да изберете Вашия ортопед!

Прочети още статии от секция За пациента »

Избери друга публикация

ICRS Focus Meeting Rome, 05 – 07 Юни 2019, Рим, Италия

  От 05 до 07 Юни 2019 г., в Рим, Италия, се проведе среща на членове и симпатизанти на ICRS (International Cartilage Repair Society), озаглавена One Step Cartilage Repair.   Конгреса събра всички лидери в областта на хрущялното възстановяване от Америка, Канада, Бразилия, Германия, Великобритания, Португалия, Италия, Швейцария, Холандия,… Прочети повече »

IX-ти Конгрес на Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия (БААСТКХ) - 19-21.04.2019 г.

От 19-ти до 21.04.2019г.,  в гр. Сандански, се проведе IX-ти Конгрес на Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия (БААСТКХ). Конгреса беше с международно участие.  Домакин на събитието беше Интерхотел „Сандански“, а организатор Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна… Прочети повече »

18-ти Конгрес на ESSKA, Глазгоу, Шотландия, 9-12 Май 2018 г.

От 9-ти до 15-ти Май 2018 г., сред завладяващата атмосфера на Глазгоу, Шотландия, се проведе 18-ият Конгрес на ESSKA! Какво е ESSKA? ESSKA - Европейско Дружество по Спортна Травматология, Колянна Хирургия и Артроскопия, представя Европа пред света в областта на дегенеративните ставни заболявания и спортната медицина. Целта ѝ е да насърчава научните… Прочети повече »

14-ТИ СВЕТОВЕН КОНКГРЕС НА ICRS (INTERNATIONAL CARTILAGE REPAIR SOCIETY), МАКАО, КИТАЙ, 9-12 АПРИЛ 2018

От 9-ти до 12-ти Април 2018 г., в Макао, Китай, се проведе „14-ти Световен конгрес на ICRS“. Тази година, ICRS (International Cartilage Repair Society), за пръв път организира свой конгрес в Азия. В конгреса взеха участие над 700 представители на различни страни по света, като единствен от България беше д-р Евелин Хайвазов. Мисията… Прочети повече »

KNEE SURGERY – UNICONDYLAR SLED AND GEMINI - SL – ТOTAL KNEE REPLACEMENT

На 20 и 21.03.2018 г., в Хамбург, Германия, се проведе курс по колянна хирургия – „Unicondylar Sled and GEMINI“ SL,Total Knee Replacement. Курса се организира от LINKademy, Waldemar Link GmbH & Co.KG. Основната цел беше обмяната на информация за новите ендопротези на Waldemar Link, хирургични техники и собствен опит. Лектори на… Прочети повече »

OXYPAIN OIL - Науката и  природата заедно срещу болката

На 05.11.2015 г. под патронажа на Медицински център „Д-р Хайвазов” се проведе Втората годишна среща с Общопрактикуващи лекари и Физиотерапевти, организирана с партньорството на фирма „Екофарм”. Темите на срещата, „Болки в рамото – impingement syndrom” и „OXYPAIN OIL - Науката и природата заедно срещу… Прочети повече »

Ролята на Хондросейв при увреда на ставния хрущял

На 28.04.2015г., в конферентната зала на МЦ „Д-р Хайвазов” се проведе презентация на теми: „Ролята на Хондросейв при увреда на ставния хрущял” и „Хрущялно – възстановителната хирургия – решение на проблема със ставните дегенерации”. От „Екофарм” избраха продукта Хондросейв да бъде представен… Прочети повече »

Курс по микрохирургия, 18-21 Октомври 2018 г.

В периода 18-21 Октомври 2018 г., в „Пирин Голф & Кънтри Клуб“, Разлог,  се провежда курс  по микрохирургия. Организатор на курса е  „Дружество по Хирургия на Ръката“, под ръководството на неговия председател доц. Маргарита Кътева. Официален гост и лектор на курса е проф. д-р Едгар Бимер, специалист по пластична… Прочети повече »

Артроза на раменна става – причини, лечение

Артрозата е заболяване, което засяга всички стави в тялото, като проявява специфики според устройството, функциите и натовареността им. Омартроза – артроза на раменната става. Артрозата на раменната става започва с изхабяване на хрущялите. Появилите се  пукнатини и неравности по тях предизвикват повишено триене. Разрушителните процеси обхващат… Прочети повече »

Болки в рамото – замръзнало рамо

Раменната става е една от най-сложните като строеж и функция големи стави в човешкото тяло. Благодарение на нея човек извършва много широк обем движения с горните си крайници. Сложността й и непрекъснатото натоварване водят до лесна уязвимост, нарушаване на функционалността й и болка. С какво се характеризира така нареченото „замръзнало рамо”… Прочети повече »

Болки в рамото – раменна нестабилност

Строежът на раменната става осигурява възможност за изключително разнообразни и с голям обем движения на горните крайници. Тази гъвкавост обаче много лесно преминава в раменна нестабилност и разместване на ставата. В какво се изразява раменната нестабилност Това е болестно състояние, при което главата на раменната кост често излиза напълно или частично… Прочети повече »

Болки в рамото – скъсан лабрум

Болките в рамото винаги са сигнал за някакво неблагополучие. Важното е да се установи максимално бързо какво е то. Има увреждания, които с времето ще отминат сами, но има и такива, които без лечение ще се задълбочат и усложнят. Що е лабрум? Лабрумът е хрущялен пръстен, изграден от фибри,  разположен по края на ямката на раменната става. Неговата… Прочети повече »

Болки в рамото – акромио-клавикуларна става

Говорейки за рамото, говорим като за едно цяло, но в същност това е сложна структура от три стави, всяка със своя система ставни връзки, сухожилия и мускули, свои функции и сложен баланс между тях. Всяко физиологично или функционално нарушение в който и да е елемент от сложното цяло, води до затруднения или блокиране на движенията и силни болки в рамото.… Прочети повече »

Луксация на раменна става

Раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло и осигурява впечатляващ обем движения на горните ни крайници. За това тя е по-малко стабилна от другите и много лесно се изкълчва и луксира. Половината луксации от всички случващи се в човешкото тяло се падат точно на рамото. Какво представлява луксацията на раменната става Ставната ямка на лопатката,… Прочети повече »

Скъсване на дългата глава на бицепса

Да, бицепсът е онзи мускул, който прави изразителния релеф над лактите на бодибилдърите и който ви позволява да обръщате ръката си нагоре с дланта. Той свързва лакетната и раменната става и участва в сгъването на ръката в лакътната и донякъде в раменната става ( 7% ). Докато при лакътя бицепсът е нормален мускул с едно сухожилие, нагоре се раздвоява… Прочети повече »

PRP (Platelet Rich Plasma)-терапия - Плазмотерапия

Методът на клинично обогатена с тромбоцити плазма /PRP/ се използва от 1970г. насам. Първоначално PRP терапията е била използвана в денталната медицина за подобряване на зарастването на рани при пациенти с рак или за реконструкция на челюстта. Скоро след това, нейните приложения продължават в много области на медицината – сърдечна и пластична… Прочети повече »

SLAP – РАЗКЪСВАНЕ

АНАТОМИЯ Раменната става е изградена от ямката на лопатката, наречена кавитас гленоидалис и главата на раменната кост. Тези две кости се съчленяват благодарение на ставната капсула и връзките на рамото. Към ямката на лопатката се залавя циркулярен хрущялен пръстен, наречен лабрум. Той може да бъде раскъсан при травми и дегенерации на рамото в определени… Прочети повече »

РАМЕНЕН ИМПИНДЖМЪНТ

РАМЕНЕН СУБАКРОМИАЛЕН ИМПИНДЖМЪНТ Раменният Субакромиален Импинджмънт е описан за пръв път от Charlie Neer през 1972 г. Това е синдром на компресия и притискане на меките тъкани между две твърди костни повърхности. Тези кости са главата на раменната кост и акромиона на лопатката. Уникалността на раменния комплекс е в това, че тези две кости обхващат… Прочети повече »

FootBalance - решение за проблемни стъпала!

FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ  СТЪПАЛА!     FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки!               1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО?         Анализът на долните крайници ни дава… Прочети повече »

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира прекомерните движения в предно-заден аспект чрез… Прочети повече »

Деформация на ходилото при възрастни

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото. Сложната им еластична структура осигурява преразпределяне… Прочети повече »

Възпаление на ахилесово сухожилие

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво, защото работата му е да носи тежестта на… Прочети повече »

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става. С какво се характеризира износването на колянната… Прочети повече »

Колянно протезиране

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да е от методите на консервативното лечение; •… Прочети повече »

Травми на коляното

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя.   Какви са основните видове травми на коляното Най-общо те могат да се разделят на две групи.… Прочети повече »

Скъсан менискус  – симптоми и лечение

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза.   Какво представлява менискусът и какви са функциите му? Това е специфична фиброзна… Прочети повече »

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия     Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна диагностика. Един от най-популярните… Прочети повече »

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея.   Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия Разбира се, главната задача е пълното възстановяване… Прочети повече »

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно.   Какво представляват шиповете Това са вкостенели израстъци в или около ставите.… Прочети повече »

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване.    Болки в коленете и причини за появяването им.   Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко време и независимо от възрастта.… Прочети повече »

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме.   Устройство на колянна става.   Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в човешкия опорно-двигателен апарат.… Прочети повече »

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

           Увод       Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания,… Прочети повече »

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /,  синтезиран от всички живи  организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина.  Името произхожда от гръцката дума –… Прочети повече »

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя  е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения, в предно-заден аспект, чрез ограничаване… Прочети повече »

Коксартроза – симптоми, лечение, упражнения, хранене

Артрозата е заболяване на ставите, при което се поразява ставният хрущял, уврежда се костта под него и впоследствие – околните меки тъкани – ставната капсула. Болестта е позната още с името „остеоартрит”. При различните стави, съобразно строежа и натоварването им, тя има своите специфични характеристики.  Когато става дума… Прочети повече »

Износване на тазобедрената става – причини, последици, профилактика

Износването на тазобедрената става протича почти винаги неусетно, но с голяма вероятност води до сериозно заболяване. Как се случва това? Износването на тазобедрената става е свързано с постепенно и необратимо изхабяване на хрущяла. Успоредно с това се влошава качеството и намалява количеството на синовиалната течност, която освен че го смазва, го… Прочети повече »

Рехабилитация след операция на тазобедрена става

Когато коксартрозата напредне дотолкова, че почти ви инвалидизира, единственото решение е операция на тазобедрената става. След нея е необходим дълъг период на възстановяване, в който активната страна сте вие. Подготовка на дома ви за следоперационния период На практика грижите по рехабилитацията след операция на тазобедрена става започва преди самата… Прочети повече »

Смяна на тазобедрена става

Когато разрушителните процеси напреднат, подвижността се ограничи силно и болките са нетърпими, а болкоуспокоителните вече не помагат, ви остава единствено смяна на тазобедрената става. Подготовка за операцията Решили сте, че отивате на операция. Избрали сте вида на ставата. Но подготовката включва още някои неща. Подгответе дома си за следоперативния… Прочети повече »

Причини за болки в тазобедрената става

Едва ли има човек, който да посреща спокойно появилите се болки в тазобедрената става. Важността й за подвижността на тялото е толкова голяма, а уврежданията ѝ – с такова значение за общото здраве, че е нормално да се притеснявате и при най-слабите болезнени усещания.   Описание на тазобедрената става Това е мястото, в което се свързват… Прочети повече »

Възпаление на тазобедрената става

Тазобедрената става е с най-голяма оговорност за правилната походка и стабилността на човешкото тяло. Точното ѝ функциониране е безусловно важно за качеството ви на живот. Затова е добре да познавате най-честите проблеми, които могат да възникнат и да предприемате бързи действия за лечението им.   Що е възпаление Това е отговорът на организма… Прочети повече »

ВРОДЕНА ЛУКСАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА - LUXATIO COXАE CONGENITA - LCC

Вродената луксация на тазобедрената става обхваща широк спектър от аномалии на детската тазобедрена става с динамичен характер в развитието на ставно-костно-хрущялния апарат, вариращи от нестабилност и халтавост до пълно изместване на бедрената глава спрямо един повече, или по-малко дисплазичен ацетабулум (непълноценен ацетабулум) Днес в света типичната… Прочети повече »

Изкривяване на гръбнака

Гръбначният стълб е структурообразуващ не само за скелета, но за цялото човешко тяло. Той го държи изправено, разпределя собствената му тежест и напреженията при движение и физическа активност. Това обаче го прави много уязвим за увреждания,  деформации и изкривявания. Основни видове изкривявания на гръбнака. Кифоза се нарича изкривяването на… Прочети повече »

Най-чести причини за болки в гърба и кръста

Болките в гърба са много често оплакване. Те засягат и младежи, и хора в напреднала възраст. Могат да са симптом на различни заболявания или да са резултат на травматични увреждания и дегенеративни процеси. Строеж и функции на гръбнака Гъвкавият гръбначен стълб е основна структура в скелета. В канала му се намира гръбначният мозък. От него тръгват… Прочети повече »

ОСТЕОХОНДРОЗА НА ШИЙНИЯ ОТДЕЛ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ. SPONDYLOSIS ET SPONDILARTHROSIS CERVICALIS.

Особености на шийните прешлени. Патогенеза на остеохондрозата. Дегеративните изменения на шийния гръбнак обхващат най-често 5-ти, 6-ти и 7-ми шиен прешлен. При тях натоварването на телата на прешлените е най-голямо, поради факта, че движенията във фронталната и сагиталната равнина се осъществяват изключително в тази зона. В междупрешленните дискове… Прочети повече »

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни