Какво е ретината?

Ретината е нервият слой, постилащ задната част на вашето око, който усеща светлината и изпраща образите до  мозъка.
Окото е подобно на камера. Лещата в предната чест на окото фокусира светлината върху ретината. Вие можете да възприемате ретината като филма, който лежи в задната част на камерата.

Какво е отлепване на ретината?

Отлепване на ретината се случва когато ретината е отделена от нормалната й анатомична позиция. Ретината не може да работи когато е отлепена.
Отлепването на ретината е много сериозен проблем, който ако не се лекува почти винаги причинява слепота.

Какво причинява отлепената ретина?

Стъкловидното тяло е прозрачен гел, който изпълва вътрешността на окото. Когато ние остаряваме, стъкловидното тяло се отлепва от залавните си места с ретината в задния полюс на окото. Обичайно, този процес протича без да причинява проблеми. Но понякога, отлепването на стъкловидното тяло е достатъчно рязко, така, че скъсва ретината на едно или няколко места. Разводненото стъкловидна тяло може да премине през ретинните дупки и да предизвика отлепване на ретината, така както тапет може да се отлепи от стената.

Състояния, увеличаващи риска от отлепване на ретината:
• Късогледство
• Претърпяна катарактна екстракция
• Глаукома
• Тежко очно нараняване
• Предхождащо отлепване на ретината на другото око
• История за отлепване на ретината в семейството
• Наличие на рискови зони в ретината, които могат да бъдат видяни от вашия офталмолог

Какви са алармиращите симптоми за отлепване на ретината?
 
Тези ранни симптоми могат да подскажат за налично отлепване на ретината:
• Светкавици
• Новопоявили се мътнини пред окото
• Сиво перде, движещо се в зрителното ви поле
Симптомите не винаги означават отлепване на ретината, но при наличието им вие трябва да посетите очния си лекар колкото е възможно по-скоро.
Само след детайлен преглед с разширяване на зениците, вашият офталмолог ще ви каже дали има ретинни дупки и/или начално отлепване на ретината.

От какво се нуждае отлепаната ретина?

Ретинни дупки
Те се третират с лазерна коагулация, чрез която се слепват слоевете на ретината около дупката и се предотвратява възможността за отлепване на ретината.

Ретинно отлепване
Почти всички пациенти с отлепване на ретината подлежат на оперативно лечение за връщане на ретината в обичайната й позиция.
Изпозват се различни оперативни техники в зависимост от вида и мястото на отлепването. При подобни операции съществува риск от инфекция, кървене, повишаване на вътреочното налягане и развитие на катаракта. Въпреки възможните усложнения, операцията е абсолютно необходима, тъй като оставено нелекувано, състоянието води до перманентна тежка загуба на зрението или слепота.
Понякога се налага и повторна оперативна интерваенция.

Ще се подобри ли зрението ви след операцията?
Подобряването на зрението може да отнеме няколко месеца, а в някои случаи може никога да не се възвърне напълно.
За съжаление при някои пациенти зрението не се подобрява изобщо, въпреки успешната операция за връщане на ретината на анатомичното й място.
Ето защо, от особена важност е посещението ви при офталмолога при появата на някой от гореспоменатите симптоми.

Прочети още статии от секция За пациента »

Избери друга публикация

Световна седмица за борба с глаукомата /9.03.15 г. - 15.03.15 г./

Световната седмица за борба с глаукомата /9.03.15 г. - 15.03.15 г./  се провежда за поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Тя е социално значимо заболяване – води до тежка инвалидизация… Прочети повече »

Алергични конюнктивити

Конюнктивата е най-външната обвивка на окото, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на булба. Една от основните й функции е защитна. Възпалителните заболявания на конюнктивата се наричат конюнктивити. По етиология те се разделят в две големи групи: с инфекциозен причинител и неинфекциозни. Във връзка с настъпилият вече пролетно-летен… Прочети повече »

Раждане и късогледство

Условно късогледството се разделя на два вида: рефрактивно /ученическо/, което обикновено не надминава - 3 диоптъра; дегенеративно /ексцесивно/, което може да достигне и до – 20, -30 диоптъра. И в двата случая предно-задната ос на очите е по-голяма от средно-статистическата норма. В резултат на множество комплексни фактори, включително нарушено… Прочети повече »

Мътнини в стъкловидното тяло (Мухес волантес)

Какво са мухес волантес? Може би понякога вие виждате малки, тъмни, подвижни точки , чертички, мрежички, облачета дим във вашето зрително поле. Всички те се наричат мухес волантес. Най-често се виждат на светъл фон / лист хартия, бяло боядисана стена/ или при поглед  към небето. Мухес волантес всъщност са мътнини в стъкловидното тяло /витреус/ … Прочети повече »

Проблем ли са светлите очи ?

Хората със светъл фенотип /бяла кожа, светла коса и сини очи/ по принцип са по-чувствителни и податливи на възпалителни и най-вече алергични реакции. Причината е в по-малкото количество пигмент, който е един от основните носители на защитни фактори. За да предпазите децата си от слънчевите лъчи и верналния конюнктивит, които те предизвикват е необходимо… Прочети повече »

Как да предпазя очите на детето от монитора ?

В последните години за зло или добро компютрите станаха ежедневие дори в живота на децата ни. Ще ви дам няколко прости и считам лесно изпълними съвета при работа с компютър, така, че децата ви да са щастливи с компютърните игри, а вие - по-спокойни: дистанцията между монитора и детето да е поне 60 -70см; да не се работи на течение или климатик; мониторът… Прочети повече »

Вредят ли мобилите на очите ?

Закачените пред бебето играчки не са вредни, напротив. Те са зрителен стимул за нормалното развите на фиксацията у децата, а от друга страна и цветен дразнител. Мобилите могат да бъдат и ваш ценен помощник - ако забележите, че детето Ви /на 3-4 месечна възраст/ не се заглежда в играчката, много вероятно е то да има проблем със зрението и да се нуждае… Прочети повече »

Очен травматизъм

Нараняванията на очите са много разнообразни и най-често с лоша прогноза по отношение на зрението. Характерно е засягането на множество очни структури при което точната диагноза, адекватната първа помощ и добрата обработка на нараняването са от решаващо значение за крайния изход. Мирновременният очен травматизъм бива: Промишлен – нараняване от… Прочети повече »

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни