Заболяванията на междупрешления диск (дископатия) е състояние засягащо ставно-мускулния апарат на гръбначния стълб. С физиологичното остаряване на организма,  поради естествената дехидратация на  междупрешления диск  и намаляване на неговата еластичност, при различни механични въздействия интегритета на външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешления диск може да бъде нарушен,  и неговата  централна част (nucleus pulposus) да навлезе в рамките на фиброзния пръстен и да го деформира.  В крайните случаи  фиброзния пръстен е напълно разкъсан и вътрешното пулпозно ядро  се херниира в гръбначно-мозъчния канал. Във всички тези случаи се създават условия, за притискане в различна степен на структурите в костния канал  - нервни коренчета и кръвоносни съдове.

             

Дисковата болест е едно от най-честите заболявания  и увеличената честотата на случаите в наше време , може да се обясни с обездвижване, наднормено тегло, заседнал начин на живот, продължителна работа в не-ергономична поза, вдигане на тежести, травматизъм, чести микротравми на гръбначния стълб или голямо физическо натоварване и др.  Структурните промени в междупрешления диск  променят биомеханиката на целия гръбнак като отделите с най-голяма подвижност и подложени на най-голямо натоварване - шийния и лумбания,  са  предразположени за развитие на дискова болест. Заболяването засяга  активната млада възраст между 30 – 50 години.

Основния симптом на дисковата херния е болката и скованост в мускулите на гръбнака,  а при засягане  и на нервните структури поява на изтръпване и слабост в крайниците, тазово-резервоарни смущения. Симптоми наподобяващи тези при дискова болест, могат да се наблюдават и заболявания на гръбначния стълб с друга етиология.  Затова точната диагноза е необходимо предварително условие  за изграждане на комплексния терапевтичния план и поведение -  неинвазивен метод (медикаменти, физиотерапия и кинезитерапия) или оперативен метод (мини-инвазивни техники, хирургическа интервенция).

В Медицински центърД-р Хайвазов стартира програма за лечение на това социално-значимо заболяване с един от най-новите и с доказани терапевтични резултати неинвазивни методи - електрофореза с карипаин. Карипаинът подобрява регенерацията на меките тъкани и междупрешления диск. Оказва благоприятно въздействие на ставите на гръбначния стълб - ставния хрущял и синовиалната течност,  а с това и  подвижността и функционалното състояние на целия гръбнак. Благодарение на активните съставки: папаин, глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, босвелиева киселина и др. се намалява асептичния възпалителен процес.         

Проникаването на тези съставки в тъканите става чрез  метода електрофореза, познат още   XIX век, и  който е един от най-ефективните методи за физиотерапия.

Какви са предимствата на  електрофореза с карипаин?

Наблюденията показват, че при 10 000 пациента лекувани чрез електрофореза с карипаин се посочва в 82% от случаите на дискова херния оплакванията от  болка и мускулна скованост намаляват, а невроизобразяващите изследвания (ядрено-магнитен резонанс) демонстрират  ретракция на хернирания диск и намаляване на дисковата протрузия.  Методът е подходящ и при вече оперирани за дискова херния пациенти с цел превенция и подобряване  функионалното състояние на съседните на оперираните нива.

Какъв е механизмът на въздействие?

Въведен правилно и в нужната концентрация, карипаин води до:

 • рехидратация на диска и увеличаване на неговата еластичност;
 • стимулира регенерацията на ставния хрущял и продукцията на синовиална течност;
 • намалява интензитета на асептичните възпалителни промени
 • подобряване подвижността и функционалното състояние на гръбначния стълб.

Какви са предимства пред другите физиотерпевтични методи?

 • необходимата терапевтична концентрация на медикамента  в проблемната зона  се достига бързо, като се изябягва  разграждането  му в храносмилателния тракт и чернодробния метаболизъм.
 • по-ефективно действие на  медикамента, дължащо се на неговата йонизация;
 • процесът на лечение е  напълно безболезнен
 • средство е на избор е при пациенти с висок оперативен риск
 • липса на странични реакции

Какви са показанията за прилагане на електрифореза с карипаин?

 • Възпалителни и дегенеративни заболявания  гръбначния стълб
 • Многоетажна дискова болест с  вторична стеноза на гръбначния канал
 • Дискова херния без неврологичен дефицит
 • След оперативни състояния при дискова патология

Метод на прилагане

Чрез физиотерапияелктрофореза.

Курсът на лечение е 20 броя процедури,  всяка с  продължителност от  10 до 20 мин.

Преопръчва се втори курс на лечение след около  6 месеца.

Резултат от лечнието, проследено с ЯМР

Дискова херния L4 – L5: в ляво преди лечението и в дясно след един курс електофореза

               

Резорбция на дискова херния L4 – L5 за 5 месеца. От ляво надясно: май 2017, юли 2017, октомври 2017 – проведени два курса на електрофореза с карипаин.

Прочети още статии от секция За пациента »

Избери друга публикация

Да изберем заедно най-подходящия санаториум за Вашето лечение!

На 15.02.2018 г., в Медицински център "Д-р Хайвазов" се проведе "VII-ма Годишна Среща", между специалистите на Медицинския Център и лекари от различни столични здравни заведения. На срещата бяха разгледани темите: "Очни проблеми в детска възраст" - д-р Мариела Облашка, д.м.,  офталмолог в Медицински център "Д-р… Прочети повече »

Помага ли кинезитерапията при дискова херния?

Дисковата херния е увреждане на междупрешленните дискове. Те са съставени от 3 основни структури:  пулпозно ядро /нуклеус/, фиброзен пръстен /анулус/ и две вертебрални крайни плочки /хрущялни пластини/. Междупрешленните дискове изпълняват две основни функции: 1) Обезпечават подвижността между телата на прешлените във всички посоки; 2) Поемат силовите… Прочети повече »

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)

Идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica) 1. Какво е идиопатична сколиоза (scoliosis idiopathica)? Идиопатичната сколиоза (scoliosis idiopathica) представлява изкривяване на гръбначния стълб, причината за което  е неизвестна.  Особеното при идиопатичната сколиоза е, че състоянието на деформация в гръбначния стълб се забелязва във възрастта… Прочети повече »

Роля на лечебната физкултура в оздравителния процес

Физиотерапевтичните процедури се прилагат с цел възстановяване и поддържане на здравословното състояние на пациентите, увеличаване на тяхната физическата годност и профилактика на заболяванията, и усложненията им. За целта физиотерапията използва три средства за лечение: лечебната физкултура, мануалната терапия и физикалните фактори. Във фазата на… Прочети повече »

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

 • гр. София 1784, ж.к. Младост
 • бул. Цариградско шосе № 131
 • тел.: 02/875 71 11
 • факс: 02/965 85 04
 • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2018 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни