Какво са мухес волантес?

Може би понякога вие виждате малки, тъмни, подвижни точки , чертички, мрежички, облачета дим във вашето зрително поле. Всички те се наричат мухес волантес. Най-често се виждат на светъл фон / лист хартия, бяло боядисана стена/ или при поглед  към небето.

Мухес волантес всъщност са мътнини в стъкловидното тяло /витреус/  на окото, които хвърлят сянка върху ретината. Витреусът е прозрачен гел, изпълващ вътрешността на окото. Ретината е зрителната ципа, постилаща задния полюс на окото.

Какво причиняват мухес волантес?

Когато хората достигнат средна възраст, витреуса започва да се уплътнява и/или разводнява, формирайки окръглени мътнини и/или нишки. Следва отдръпване на гела от задната стена на окото  - настъпва задно отлепване на стъкловидното тяло.
Това е нормален физиологичен процес. Най-често той предизвиква виждането на мътнини пред очите.
Задното отлепване на витреуса е най-често при хора, които:
• са късогледи
• претърпели катарактна екстракция
• претърпели YAG- лазер
• с прекарано вътреочно възпаление
Видът на мътнините може да бъде сигнал за посещение при вашия офталмолог, особено ако те се появят внезапно, така сякаш са изсипани сажди пред очите.


Сериозно състояние ли са мухес волантес?

В процеса на отлепване на стъкловидното тяло от зрителния нерв и ретината, последната може да се скъса. Това понякога се съпровожда от различно по степен  кървене в окото, което може  да  изглежда като новопоявили се мухес волантес.

Разкъсването на ретината винаги е сериозен проблем, тъй като може да доведе до отлепване на ретината.
Вие трябва да посетите вашия офталмолог, колкото е възможно по-скоро, ако:
• имате дори една внезапно появила се мътнина
• ако видите изведнъж множество светкавици от светлина пред очите


Могат ли мухес волантес да бъдат отстранени?

Когато мухес волантес са симптом на скъсване или отлепване на ретината, лечението на последните две състояния е с лазерна коагулация или оперативно.

Останалите мухес волантес са безвредни и избледняват с времето, стават по-малко досадни и неприятни и не изискват лечение.
Приемът на специализираните за очите хранителни добавки, може да направи мътнините по-ефирни, по-нежни и по-малко дразнещи.

Прочети още статии от секция За пациента »

Избери друга публикация

Световна седмица за борба с глаукомата /9.03.15 г. - 15.03.15 г./

Световната седмица за борба с глаукомата /9.03.15 г. - 15.03.15 г./  се провежда за поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Тя е социално значимо заболяване – води до тежка инвалидизация… Прочети повече »

Алергични конюнктивити

Конюнктивата е най-външната обвивка на окото, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на булба. Една от основните й функции е защитна. Възпалителните заболявания на конюнктивата се наричат конюнктивити. По етиология те се разделят в две големи групи: с инфекциозен причинител и неинфекциозни. Във връзка с настъпилият вече пролетно-летен… Прочети повече »

Отлепване на ретината

Какво е ретината? Ретината е нервият слой, постилащ задната част на вашето око, който усеща светлината и изпраща образите до  мозъка. Окото е подобно на камера. Лещата в предната чест на окото фокусира светлината върху ретината. Вие можете да възприемате ретината като филма, който лежи в задната част на камерата. Какво е отлепване на ретината?… Прочети повече »

Раждане и късогледство

Условно късогледството се разделя на два вида: рефрактивно /ученическо/, което обикновено не надминава - 3 диоптъра; дегенеративно /ексцесивно/, което може да достигне и до – 20, -30 диоптъра. И в двата случая предно-задната ос на очите е по-голяма от средно-статистическата норма. В резултат на множество комплексни фактори, включително нарушено… Прочети повече »

Проблем ли са светлите очи ?

Хората със светъл фенотип /бяла кожа, светла коса и сини очи/ по принцип са по-чувствителни и податливи на възпалителни и най-вече алергични реакции. Причината е в по-малкото количество пигмент, който е един от основните носители на защитни фактори. За да предпазите децата си от слънчевите лъчи и верналния конюнктивит, които те предизвикват е необходимо… Прочети повече »

Как да предпазя очите на детето от монитора ?

В последните години за зло или добро компютрите станаха ежедневие дори в живота на децата ни. Ще ви дам няколко прости и считам лесно изпълними съвета при работа с компютър, така, че децата ви да са щастливи с компютърните игри, а вие - по-спокойни: дистанцията между монитора и детето да е поне 60 -70см; да не се работи на течение или климатик; мониторът… Прочети повече »

Вредят ли мобилите на очите ?

Закачените пред бебето играчки не са вредни, напротив. Те са зрителен стимул за нормалното развите на фиксацията у децата, а от друга страна и цветен дразнител. Мобилите могат да бъдат и ваш ценен помощник - ако забележите, че детето Ви /на 3-4 месечна възраст/ не се заглежда в играчката, много вероятно е то да има проблем със зрението и да се нуждае… Прочети повече »

Очен травматизъм

Нараняванията на очите са много разнообразни и най-често с лоша прогноза по отношение на зрението. Характерно е засягането на множество очни структури при което точната диагноза, адекватната първа помощ и добрата обработка на нараняването са от решаващо значение за крайния изход. Мирновременният очен травматизъм бива: Промишлен – нараняване от… Прочети повече »

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни