FOOTBALANCE - РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМНИ  СТЪПАЛА!

    FootBalance е иновативен метод за пълен анализ на стъпалото, при който за около 10 минути получавате вашите персонални стелки!

              1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНАЛИЗЪТ НА СТЪПАЛОТО?

        Анализът на долните крайници ни дава необходимата информация, с която ние оформяме подходящият чифт стелки за пациента. Той е предназначен да провери подвижността на краката, глезените, колената и тазобедрените стави, и силата  мускулите и лигаментите, които подпомагат тази подвижност. 

        Обикновено при нарушен баланс на стъпалата, т.е.  при неправилна походка, при плоскостъпие или Hallux valgus (кокалче на крака), проблемните зони са именно в ставите  на долните крайници, кръста и гърба.
    Когато стъпалото е в правилно, неутрално положение, не е задължителна допълнителна  подложка, но когато открием отклонение, то трябва да бъде коригирано. Корекцията става с допълнителна подкрепа от стелките, които подравняват стъпалото към  естественото му положение и правят движението на долните крайници правилно.
         В допълнение към носенето на FootBalance стелките, може да се изготви програма за лечение  и облекчаване на болката, включваща персонализирана рехабилитация или оперативна намеса за случаите на Hallux valgus, т.е. силно деформирани стъпала.

         2. FOOTBALANCE - МЕДИЦИНСКА КОНЦЕПЦИЯ.

        FootBalance е бърз, надежден и достъпен метод за провеждане на анализ на долните крайници, при който формирането на стелките се извършва директно след анализа! Пациента веднага може  да провери усещането на стъпалата си върху  стелките. Всичко това става с едно посещение в Медицински център „Д-р Хайвазов”! Така ние спестяваме време на пациента и увеличаваме удовлетворението му!

          3. КАКЪВ Е ЕФЕКТА ОТ FOOTBALANCE СТЕЛКИТЕ?

        Краката са в основата на цялото ни тяло. Когато ъгълът на стъпване е разместен, тогава  ние  изпитваме усещане за  болка в мускулите и ставите на целия организъм.
        Над 75% от населението страда от хиперпронация или прекомерна супинация, но повечето от нас не са наясно със собствения си вид крака и как походката им влияе на останалата част от тялото.

    На снимка 1 отляво е  показан пример с неправилна походка, в резултат на изменение в естествените функции на ходилната област, а очертанията отбелязват често болезнените зони от тялото.

Снимка 1

       В този случай използваме стелки, за да помогнем за правилното положение на стъпалото, т.е. с тях коригираме ъгъла на стъпване и балансираме позицията на тялото. По този начин запазваме  активната функция на мускулите на краката и изолираме болката на проблемните места.

         Пронацията  и супинацията са два основни типа неправилна походка.
      Пронация е когато вътрешната част на ходилото  поема тежестта при стъпване, т.е. глезена се насочва откъм страната на палеца.

     Супинация е когато външната част на ходилото поема тежестта при стъпване, т.е. глезена се насочва откъм малкия пръст на ходилото.
       Когато човек се заучи да ходи твърде дълго време в пронация или супинация, тогава сводовете на ходилото остават  или постоянно свити навътре (хиперпронация), или постоянно свити навън (прекомерна супинация).

 

Снимка 2. Хиперпронация

 

Снимка 3. Прекомерна супинация

     Хиперпронацията и прекомерната супинация предизвикват дискомфорт и болки в целото тяло, защото при движение – ходене и бягане, силите, които действат върху стъпалото, не се разпределят правилно от мускулите и сухожилията на долния крайник и съответно те не могат да абсорбират добре неравностите при движение. Удобните обувки и медицинските стелки, обаче, могат да върнат естественото положение на ходилото и да коригират походката.

        3.1. ХИПЕРПРОНАЦИЯ.

      Хиперпронацията е често срещан тип стъпало. Някои от нас винаги са били в хиперпронация, а при други тя се развива с възрастта, с наддаване на теглото, при прекаленото натоварване на краката, когато например работата ни изисква дълго време стоене на крак или извършваме интензивни физически упражнения.
       Хиперпронацията  може да варира от лека до тежка. Може да се срещне и при хора с нисък свод на стъпалото,  и при хора с висок свод на стъпалото.

        Защо да коригираме хиперпронацията?
    Хиперпронацията води до болки в глезените, колената, бедрата, гърба, пръстите на краката, ахилесовото сухожилие и въобще може да се отрази негативно върху цялостното привеждане на тялото.

        Какво да направим за хиперпронацията?
   Персонализираните ортези, каквито са FootBalance стелките, са от голяма полза за хиперпронацията. Те  поддържат краката в правилното им неутрално положение, укрепват мускулите на краката и сводовете, и помагат за една балансирана позиция на тялото.

         3.2. ПРЕКОМЕРНА СУПИНАЦИЯ.

      Силите на въздействие върху мускулите на краката и гърба се увеличават. Бедрената кост се завърта навън, в резултат на което се получава заден наклон на таза. Глезените са под постоянно напрежение, което ги прави по-трудни за стабилизация. Това увеличава риска от глезенни навяхвания, проблеми с колената, сухожилията и пищяла, стрес фрактури, болки в гърба и повишена метатарзална болка.

         Какво  да направим за прекомерната супинация?

    Ако супинацията е прекомерна трябва да се подобри усвояването на шока при ходете и увеличаването на глезенната стабилност и здравина. За целта избираме, освен  удобни обувки и FootBalance стелки за поддържане на краката в правилното им неутрално положение, за да помогнат в стабилността и улесняването на здравословната функция на стъпалото. Стелките са изработени от специални пластове, които добре усвояват повтарящите се сили на удара при ходене.

      Мнението, че хората с хиперпронация са с ниски сводове, а хората с прекомерна супинация са с високи сводове, не са съвсем точни! Може да сме с хиперпронация и висок свод или с прекомерна супинация и нисък свод.

 

Снимка 4. Медиабен свод

 

Снимка 5. Напречен свод

 

       Важно е да се има в предвид, че промяната в сводовете, засяга нервните и кръвоносните съдове на ходилото, което  води до изтръпване и болка в тази част на краката.

      FootBalance стелките могат да бъдат допълнително персонализирани чрез отливане в подкрепа на напречния свод.


        3.3. НЕУТРАЛНА ПОЗИЦИЯ НА СТЪПАЛОТО

     При неутралната позиция на стъпалото краката и глезените образуват права линия. Стъпалата формират стабилна платформа с налягане разпределено равномерно по петата и предната част на стъпалото.

         Какво е неутрална походка?

     Походката това е начина, по който ние ходим. За неутрална се счита тази походка, при която имаме ефективна биомеханика, т.е. краката и тялото работят както трябва. За стъпалата това означава, че те първо пронират, за да абсорбират шока, като пръстите  допират земята, а след това супинират, за да се образува твърд лост за оттласкване на тялото.
     Около една четвърт от населението има неутрален тип крак. Възможно е за единият крак позицията на стъпалото да бъде неутрална, а за другият да е в хиперпронация или в прекалена супинация.

         4. КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКЪВ ТИП Е НАШАТА ПОХОДКА?

       Телата ни се адаптират към всяка походка, но не всяка е здравословна! Понякога собствената ни походка кара тялото ни да работи неефективно. Най-добрата е неутралната  - при нея тялото е в добро цялостно привеждане, глезените, колената и бедрата не са обтегнати активно или пасивно. Това улеснява добрата обща биомеханика и помага за предотвратяване на дисбаланса на мускулите, върху ставите и гръбначния стълб, и намалява риска от много видове наранявания.

      С течение на времето вида на стъпалото може да се промени. С напредването на възрастта, наддаването на теглото или дейностите, предизвикващи тежко натоварване на краката, като различните видове спорт, пешеходен туризъм и др., могат да развият хиперпронация или прекомерна супинация. Това налага да подкрепим нашите  крака със стелки, за да помогнем на стъпалото да се върне в неутрална позиция и да предотвратим съпътстващите болки в  кръста, гърба и врата.
       Много хора с неутрален тип ходила поставят FootBalance стелки в обувките си за допълнителна подкрепа и комфорт. Така те запазват естествената функция на мускулите си и предотвратяват състояния като хиперпронация и прекомерна супинация.

      FootBalance стелките подкрепят всеки тип крака в правилно неутрално положение,  балансират позицията на тялото, улесняват добрата функция на стъпалото и предотвратяват нараняванията.
        В Медицински център „Д-р Хайвазов” ние ще направим анализ на вашите стъпала, който ще ви помогне да видите  сводовете си по-добре и да разберете какъв тип е походката ви.

         5. УКАЗАНИЯ ЗА НОСЕНЕ НА FOOTBALANCE СТЕЛКИ.
        Стелките се поставят на мястото на вътрешната подметка в обувката. Те трябва да са избрани с номера на вашите обувки, да не са прекалено твърди, да имат подходящата за вашия крак форма и да са добре поддържани.

          Почистването им става с изпиране и подсушаване със суха кърпа! Не се сушат върху нагорещени повърхности!

Прочети още статии от секция За пациента »

Избери друга публикация

ICRS Focus Meeting Rome, 05 – 07 Юни 2019, Рим, Италия

  От 05 до 07 Юни 2019 г., в Рим, Италия, се проведе среща на членове и симпатизанти на ICRS (International Cartilage Repair Society), озаглавена One Step Cartilage Repair.   Конгреса събра всички лидери в областта на хрущялното възстановяване от Америка, Канада, Бразилия, Германия, Великобритания, Португалия, Италия, Швейцария, Холандия,… Прочети повече »

IX-ти Конгрес на Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия (БААСТКХ) - 19-21.04.2019 г.

От 19-ти до 21.04.2019г.,  в гр. Сандански, се проведе IX-ти Конгрес на Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна Хирургия (БААСТКХ). Конгреса беше с международно участие.  Домакин на събитието беше Интерхотел „Сандански“, а организатор Балканската Асоциация по Артроскопия, Спортна Травматология и Колянна… Прочети повече »

18-ти Конгрес на ESSKA, Глазгоу, Шотландия, 9-12 Май 2018 г.

От 9-ти до 15-ти Май 2018 г., сред завладяващата атмосфера на Глазгоу, Шотландия, се проведе 18-ият Конгрес на ESSKA! Какво е ESSKA? ESSKA - Европейско Дружество по Спортна Травматология, Колянна Хирургия и Артроскопия, представя Европа пред света в областта на дегенеративните ставни заболявания и спортната медицина. Целта ѝ е да насърчава научните… Прочети повече »

14-ТИ СВЕТОВЕН КОНКГРЕС НА ICRS (INTERNATIONAL CARTILAGE REPAIR SOCIETY), МАКАО, КИТАЙ, 9-12 АПРИЛ 2018

От 9-ти до 12-ти Април 2018 г., в Макао, Китай, се проведе „14-ти Световен конгрес на ICRS“. Тази година, ICRS (International Cartilage Repair Society), за пръв път организира свой конгрес в Азия. В конгреса взеха участие над 700 представители на различни страни по света, като единствен от България беше д-р Евелин Хайвазов. Мисията… Прочети повече »

KNEE SURGERY – UNICONDYLAR SLED AND GEMINI - SL – ТOTAL KNEE REPLACEMENT

На 20 и 21.03.2018 г., в Хамбург, Германия, се проведе курс по колянна хирургия – „Unicondylar Sled and GEMINI“ SL,Total Knee Replacement. Курса се организира от LINKademy, Waldemar Link GmbH & Co.KG. Основната цел беше обмяната на информация за новите ендопротези на Waldemar Link, хирургични техники и собствен опит. Лектори на… Прочети повече »

OXYPAIN OIL - Науката и  природата заедно срещу болката

На 05.11.2015 г. под патронажа на Медицински център „Д-р Хайвазов” се проведе Втората годишна среща с Общопрактикуващи лекари и Физиотерапевти, организирана с партньорството на фирма „Екофарм”. Темите на срещата, „Болки в рамото – impingement syndrom” и „OXYPAIN OIL - Науката и природата заедно срещу… Прочети повече »

Ролята на Хондросейв при увреда на ставния хрущял

На 28.04.2015г., в конферентната зала на МЦ „Д-р Хайвазов” се проведе презентация на теми: „Ролята на Хондросейв при увреда на ставния хрущял” и „Хрущялно – възстановителната хирургия – решение на проблема със ставните дегенерации”. От „Екофарм” избраха продукта Хондросейв да бъде представен… Прочети повече »

Курс по микрохирургия, 18-21 Октомври 2018 г.

В периода 18-21 Октомври 2018 г., в „Пирин Голф & Кънтри Клуб“, Разлог,  се провежда курс  по микрохирургия. Организатор на курса е  „Дружество по Хирургия на Ръката“, под ръководството на неговия председател доц. Маргарита Кътева. Официален гост и лектор на курса е проф. д-р Едгар Бимер, специалист по пластична… Прочети повече »

Артроза на раменна става – причини, лечение

Артрозата е заболяване, което засяга всички стави в тялото, като проявява специфики според устройството, функциите и натовареността им. Омартроза – артроза на раменната става. Артрозата на раменната става започва с изхабяване на хрущялите. Появилите се  пукнатини и неравности по тях предизвикват повишено триене. Разрушителните процеси обхващат… Прочети повече »

Болки в рамото – замръзнало рамо

Раменната става е една от най-сложните като строеж и функция големи стави в човешкото тяло. Благодарение на нея човек извършва много широк обем движения с горните си крайници. Сложността й и непрекъснатото натоварване водят до лесна уязвимост, нарушаване на функционалността й и болка. С какво се характеризира така нареченото „замръзнало рамо”… Прочети повече »

Болки в рамото – раменна нестабилност

Строежът на раменната става осигурява възможност за изключително разнообразни и с голям обем движения на горните крайници. Тази гъвкавост обаче много лесно преминава в раменна нестабилност и разместване на ставата. В какво се изразява раменната нестабилност Това е болестно състояние, при което главата на раменната кост често излиза напълно или частично… Прочети повече »

Болки в рамото – скъсан лабрум

Болките в рамото винаги са сигнал за някакво неблагополучие. Важното е да се установи максимално бързо какво е то. Има увреждания, които с времето ще отминат сами, но има и такива, които без лечение ще се задълбочат и усложнят. Що е лабрум? Лабрумът е хрущялен пръстен, изграден от фибри,  разположен по края на ямката на раменната става. Неговата… Прочети повече »

Болки в рамото – акромио-клавикуларна става

Говорейки за рамото, говорим като за едно цяло, но в същност това е сложна структура от три стави, всяка със своя система ставни връзки, сухожилия и мускули, свои функции и сложен баланс между тях. Всяко физиологично или функционално нарушение в който и да е елемент от сложното цяло, води до затруднения или блокиране на движенията и силни болки в рамото.… Прочети повече »

Луксация на раменна става

Раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло и осигурява впечатляващ обем движения на горните ни крайници. За това тя е по-малко стабилна от другите и много лесно се изкълчва и луксира. Половината луксации от всички случващи се в човешкото тяло се падат точно на рамото. Какво представлява луксацията на раменната става Ставната ямка на лопатката,… Прочети повече »

Скъсване на дългата глава на бицепса

Да, бицепсът е онзи мускул, който прави изразителния релеф над лактите на бодибилдърите и който ви позволява да обръщате ръката си нагоре с дланта. Той свързва лакетната и раменната става и участва в сгъването на ръката в лакътната и донякъде в раменната става ( 7% ). Докато при лакътя бицепсът е нормален мускул с едно сухожилие, нагоре се раздвоява… Прочети повече »

PRP (Platelet Rich Plasma)-терапия - Плазмотерапия

Методът на клинично обогатена с тромбоцити плазма /PRP/ се използва от 1970г. насам. Първоначално PRP терапията е била използвана в денталната медицина за подобряване на зарастването на рани при пациенти с рак или за реконструкция на челюстта. Скоро след това, нейните приложения продължават в много области на медицината – сърдечна и пластична… Прочети повече »

SLAP – РАЗКЪСВАНЕ

АНАТОМИЯ Раменната става е изградена от ямката на лопатката, наречена кавитас гленоидалис и главата на раменната кост. Тези две кости се съчленяват благодарение на ставната капсула и връзките на рамото. Към ямката на лопатката се залавя циркулярен хрущялен пръстен, наречен лабрум. Той може да бъде раскъсан при травми и дегенерации на рамото в определени… Прочети повече »

РАЗКЪСВАНЕ НА РОТАТОРНИЯ МАНШОН

РОТАТОРЕН МАНШОН – АНАТОМИЯ И ФИЗИОЛОГИЯ Добре дошли отново в света на медицината! Нека да хвърлим един поглед върху разкъсванията на ротаторния маншон и тяхното влияние върху Вашето ежедневие. Мускулите на ротаторния маншон са супраспинатус, инфраспинатус, терес минор и субскапуларис. Ще използвам тяхното латинско наименование, защото навсякъде… Прочети повече »

РАМЕНЕН ИМПИНДЖМЪНТ

РАМЕНЕН СУБАКРОМИАЛЕН ИМПИНДЖМЪНТ Раменният Субакромиален Импинджмънт е описан за пръв път от Charlie Neer през 1972 г. Това е синдром на компресия и притискане на меките тъкани между две твърди костни повърхности. Тези кости са главата на раменната кост и акромиона на лопатката. Уникалността на раменния комплекс е в това, че тези две кости обхващат… Прочети повече »

Скъсване и операция на предна кръстна връзка

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става, е увредата на предна кръстна връзка. Тя е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкан и има функция да контролира прекомерните движения в предно-заден аспект чрез… Прочети повече »

Деформация на ходилото при възрастни

Човешкото стъпало има основна роля са стабилността в изправено положение и осъществяване на походката в човешкото тяло. На ходилата се падат около една четвърт от всички кости на скелета. Те са обхванати от здрави връзки. Отгори и отдолу преминават сухожилията, отговорни за движението на стъпалото. Сложната им еластична структура осигурява преразпределяне… Прочети повече »

Възпаление на ахилесово сухожилие

Най-здравото и с най-голямо напречно сечение в човешкото тяло е „ахилесовото сухожилие”. То закрепва мускулите на прасеца за петната кост, има сравнително ниска еластичност и е отговорно за движението на ходилото. Благодарение на него скачаме и тичаме, но и се вдигаме на пръсти. То е най-здраво, защото работата му е да носи тежестта на… Прочети повече »

Износване на колянната става и възможности за нейното възстановяване

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става. С какво се характеризира износването на колянната… Прочети повече »

Колянно протезиране

Никой не обича да живее в болка. И въпреки това мисълта за сериозна операция буди страх, който кара болните да отлагат до последния възможен момент. Кога настъпва времето за колянно протезиране Най-общо казано – • когато болката вече не може да бъде подтисната с обезболяващи и с който и да е от методите на консервативното лечение; •… Прочети повече »

Травми на коляното

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя.   Какви са основните видове травми на коляното Най-общо те могат да се разделят на две групи.… Прочети повече »

Скъсан менискус  – симптоми и лечение

Травмите на коляното са често явление. Резултатът при болшинството от тях е увреден или скъсан менискус, което причинява болки и затруднена до невъзможност походка. При омаловажаване и нелекуване, може да се стигне до сериозни поражения на хрущялите и артроза.   Какво представлява менискусът и какви са функциите му? Това е специфична фиброзна… Прочети повече »

Модерни методи за диагностика и лечение на колянна става

Ядрено-магнитен резонанс на коляно и колянна артроскопия     Когато се оплаквате от болки в коленете и потърсите лекарска помощ, често се случва лекарят да не може да добие точна представа, какво ви е само от описваните симптоми и прегледа. Налагат се изследвания и използване на някой от методите за образна диагностика. Един от най-популярните… Прочети повече »

Рехабилитация на коляно след артроскопия

Когато се приберете в къщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея.   Задачи в периода на рехабилитация на коляно след артроскопия Разбира се, главната задача е пълното възстановяване… Прочети повече »

Как да се справите с шипове и вода в коляното

Едни от най-често споменаваните причини за болезнени усещания са шипове ( дегенерация и остеофити ) и вода ( синовиална течност, кръв или гной ) в коляното. Рецептите за чудодейни начини за справяне с тях са много. Облекчаването им е трудно и доста често - невъзможно.   Какво представляват шиповете Това са вкостенели израстъци в или около ставите.… Прочети повече »

Болки в коленете – причини. Лечение – често използвани лекарства

Колянната става, освен че е една от най-големите в човешкото тяло, е и една от най-сложно устроените. Тя има решаващо значение за подвижността на човека и е подложена на непрекъснато натоварване.    Болки в коленете и причини за появяването им.   Болките в коленете могат да се появят неочаквано по всяко време и независимо от възрастта.… Прочети повече »

Колянна става – анатомия, причини за операция. Възстановяване след операция

Болките в коляното не подминават никого. Инцидентно или по-често, те се появяват, понякога изчезват за дълго, но рано или късно се връщат отново. Затова е добре да потърсим лекар и да се погрижим за колената си навреме.   Устройство на колянна става.   Коляното е една от най-сложните и отговорни стави в човешкия опорно-двигателен апарат.… Прочети повече »

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРУЩЯЛНИТЕ УВРЕДИ

           Увод       Хрущялно- възстановителната хирургия е обект на повишаващ се интерес през последните две десетилетия и бележи сериозен ръст в своето развитие по две причини. Тя облекчава болката, вазстановява нормалната функция на ставата и забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания,… Прочети повече »

Хиалуроновата киселина - Защо, кога и как?

Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди / глюкозамингликани /,  синтезиран от всички живи  организми, с изключение на водораслите. През 1934г. Palmer и Meyer изолират нов полизахарид от витреуса /стъкловидното тяло/ на телешки очи. Наричат го хиалуронова киселина.  Името произхожда от гръцката дума –… Прочети повече »

Предна кръстна връзка ( ПКВ ) и нейната артроскопска пластика

Какво представлява увредата на ПКВ? Един от най-честите проблеми, засягащи колянната става е увредата на ПКВ. Тя  е единият от четирите лигамента, които са отговорни за стабилността на коляното. Връзката се изгражда от здрава влакнеста съединителна тъкън и има функция да контролира прекомерните движения, в предно-заден аспект, чрез ограничаване… Прочети повече »

Коксартроза – симптоми, лечение, упражнения, хранене

Артрозата е заболяване на ставите, при което се поразява ставният хрущял, уврежда се костта под него и впоследствие – околните меки тъкани – ставната капсула. Болестта е позната още с името „остеоартрит”. При различните стави, съобразно строежа и натоварването им, тя има своите специфични характеристики.  Когато става дума… Прочети повече »

Износване на тазобедрената става – причини, последици, профилактика

Износването на тазобедрената става протича почти винаги неусетно, но с голяма вероятност води до сериозно заболяване. Как се случва това? Износването на тазобедрената става е свързано с постепенно и необратимо изхабяване на хрущяла. Успоредно с това се влошава качеството и намалява количеството на синовиалната течност, която освен че го смазва, го… Прочети повече »

Рехабилитация след операция на тазобедрена става

Когато коксартрозата напредне дотолкова, че почти ви инвалидизира, единственото решение е операция на тазобедрената става. След нея е необходим дълъг период на възстановяване, в който активната страна сте вие. Подготовка на дома ви за следоперационния период На практика грижите по рехабилитацията след операция на тазобедрена става започва преди самата… Прочети повече »

Смяна на тазобедрена става

Когато разрушителните процеси напреднат, подвижността се ограничи силно и болките са нетърпими, а болкоуспокоителните вече не помагат, ви остава единствено смяна на тазобедрената става. Подготовка за операцията Решили сте, че отивате на операция. Избрали сте вида на ставата. Но подготовката включва още някои неща. Подгответе дома си за следоперативния… Прочети повече »

Причини за болки в тазобедрената става

Едва ли има човек, който да посреща спокойно появилите се болки в тазобедрената става. Важността й за подвижността на тялото е толкова голяма, а уврежданията ѝ – с такова значение за общото здраве, че е нормално да се притеснявате и при най-слабите болезнени усещания.   Описание на тазобедрената става Това е мястото, в което се свързват… Прочети повече »

Възпаление на тазобедрената става

Тазобедрената става е с най-голяма оговорност за правилната походка и стабилността на човешкото тяло. Точното ѝ функциониране е безусловно важно за качеството ви на живот. Затова е добре да познавате най-честите проблеми, които могат да възникнат и да предприемате бързи действия за лечението им.   Що е възпаление Това е отговорът на организма… Прочети повече »

ВРОДЕНА ЛУКСАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА - LUXATIO COXАE CONGENITA - LCC

Вродената луксация на тазобедрената става обхваща широк спектър от аномалии на детската тазобедрена става с динамичен характер в развитието на ставно-костно-хрущялния апарат, вариращи от нестабилност и халтавост до пълно изместване на бедрената глава спрямо един повече, или по-малко дисплазичен ацетабулум (непълноценен ацетабулум) Днес в света типичната… Прочети повече »

Изкривяване на гръбнака

Гръбначният стълб е структурообразуващ не само за скелета, но за цялото човешко тяло. Той го държи изправено, разпределя собствената му тежест и напреженията при движение и физическа активност. Това обаче го прави много уязвим за увреждания,  деформации и изкривявания. Основни видове изкривявания на гръбнака. Кифоза се нарича изкривяването на… Прочети повече »

Най-чести причини за болки в гърба и кръста

Болките в гърба са много често оплакване. Те засягат и младежи, и хора в напреднала възраст. Могат да са симптом на различни заболявания или да са резултат на травматични увреждания и дегенеративни процеси. Строеж и функции на гръбнака Гъвкавият гръбначен стълб е основна структура в скелета. В канала му се намира гръбначният мозък. От него тръгват… Прочети повече »

ОСТЕОХОНДРОЗА НА ШИЙНИЯ ОТДЕЛ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ. SPONDYLOSIS ET SPONDILARTHROSIS CERVICALIS.

Особености на шийните прешлени. Патогенеза на остеохондрозата. Дегеративните изменения на шийния гръбнак обхващат най-често 5-ти, 6-ти и 7-ми шиен прешлен. При тях натоварването на телата на прешлените е най-голямо, поради факта, че движенията във фронталната и сагиталната равнина се осъществяват изключително в тази зона. В междупрешленните дискове… Прочети повече »

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни