В голяма част от случаите лечението на SLAP – увредите е неоперативно – НСПВС, физиотерапия, иглотерапия, PRP след остро нараняване, кортико-препарати инжекционно след хронична болка и др. Така се редуцира болката и се възстановява обема на движение. Обикновено, консервативно лечение се прилага след първоначална травма или луксация на рамото. Друга възможност за лечение на подобен вид увреда е хирургическа интервенция. При нея разкъсания лабрум, заедно с дългата глава на бицепса, отново се прикрепва към гленоидалната ямка. Резултатите от подобна интервенция са отлични и в над 90 % от случайте пациентите се връщат към активна дейност. Хирургичния шев на лабрума се прави под артроскопски контрол. Това означава, да се проникне в ставата с оптика с диаметър 4 мм. И под визуален контрол, да се поставят няколко анкари (котви) в гленоида и да се зашие разкъсания лабрум.

След операцията, ръката се поставя в шина, която придържа мишницата до гръдния кош, а предмишницата е свита на 90гр. Тази имобилизация се носи от пациента от 2 до 4 седмици. След свалянето й се започва постепенно раздвижване. Първоначално упражненията не преодоляват гравитацията. Включват се физиопроцедури – магнит, ултразвук, лазертерапия. След 4-5 дни, обема на движение се увеличава. Използва се мускулната сила за преодоляване на земното притегляне.

В заключение ще кажа, че SLAP – увредите са сравнително чести, особенно при по-възрастни хора и бивши спортисти. В голяма степен те са свързани с дегенеративни изменения от хронично натоварване на ръката. При увреди от първи и втори тип, вероятността от безсимтомно протичане на увредата е значителна.

Ако сте над 50, не сте прекарали травма и имате болки в рамото, потърсете вашия ортопед, може да се касае за SLAP – увреда.

Още по темата:

Slap разкъсване

Изберете други теми:

Ортопедия и травматология

Ротаторен маншон

Импинджмънт синдром

Предна кръстна връзка

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни