Може би няма друга област в човешкото тяло и друг вид увреда, където за една диагноза – разкъсване на ротаторния маншон да включваме цялата гама от консервативно и оперативно лечение. При консервативното лечение се започва от компресите с лед, минава се през физио-рехабилитацията, гимнастиката, медикаментозното лечение, иглотерапията и инжекционните апликации вътреставно с кортико препарати. Оперативното лечение включва също голям арсенал от оперативни методи и техники. Започваме от костната акромиопластика, тенотомия/прерязване/ на дългата глава на бицепса, шев на ротаторния маншон – открито или ендоскопски, минаваме през мускулните транспозиции и стигаме до протезирането на раменната става.

Тук ви виждам, как долната ви челюст леко увисва, погледът ви става замислен, а в главата ви съществува едно „Как така?”

Ще ви обясня как:

- Лечението на разкъсванията на ротаторния маншон е комплексно и зависи от локализацията на увредата, т.е. кое или кои сухожилия на мускулите са разкъсани;

- От значение е степента на увредата – частично или пълно е разкъсването и ако е пълно масивна ли е увредата;

- Съществува ли вертикален или хоризонтален мускулен дисбаланс;

- Има ли мастна инфилтрация в увредените мускули;

- Как е получена увредата, при остра травма или е от дегенеративeн произход;

- Давност на разкъсването, т.е. преди колко време са започнали първите опласкания;

- И не на последно място – какви са вашите желания, на колко години сте, пушач ли сте, и др.

Започваме да си отговаряме на поставените горе въпроси.

Консервативното лечение започваме веднага при диагностициране на увреда на ротаторния маншон. Спираме се на този вид лечение, когато разкъсването е частично или дори пълно- само на сухожилието на един мускул, функцията на ръката в ежедневието е запазена и не се занимавате със спорт, изискващ тежки физически натоварвания. Болката почти отсъства. Лечението тук е медикаментозно – нестероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия и рехабилитация, балнеосанаториално лечение, иглотерапия, инжекционни апликации с кортикопрепарати.

Ако обаче имате по-високи изисквания относно физическите натоварвания, то средство на избор за лечение е оперативното – шев на маншона по конвенционален или ендоскопски начин.

Ако разкъсването е станало врезултат на травма, зашиването на маншона е задължително.

Няма да се спирам на видовете шев на маншона – single row, double row или трансосален шев и използването на различни видове анкари. Това преди всичко е приоритет на квалификацията на ортопеда.

Когато имаме масивна увреда с голяма давност, със силна болка и запазена елевация (повдигане) на ръката, където шев на маншона е невъзможен, средство на избор е тенотомия (оперативно прерязване) на дългата глава на бицепсаи продължително консервативно лечение.

Ако е налице масивно разкъсване на ротаторния маншон с голяма давност, със значителна мастна дегенерация и инфилтрация на мускулите и имаме вертикален мускулен дисбаланс, раменната става трябва да бъде протезирана.

Когато мускулния дисбаланс е хоризонтеален, оперативната интервенция е мускулна транспозиция. При тази операция се преместват залавните места на някалко мускула, тяхната функция се променя, което подобрява движението на ръката.

Още по темата:

Ротаторен маншон

Изберете други теми:

Ортопедия и травматология

Slap разкъсване

Импинджмънт синдром

Предна кръстна връзка

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни