Когато посетите вашия ортопед, той ще ви зададе въпроси, свързани с появата на болката в рамото, ще се интересува от нейния характер, сила и степен. Той ще направи тестове, които ще носят допълнителна информация за вида и локализацията на увредата. Някой от тях са Apley's Scratch test, Jobes supraspinatus test, Dawburn's test, Codman's test, External Rotation Lag test, и др. Повечето са свързани със засилването на болката при определено движение или усилие. Други показват невъзможността за извършване на такива. Целта ни е да разберем кой или кои мускули са скъсани. Някои тестове ни дават представа и за степента на увредата, дали е масивна или не.

Следващото задължително изследване е рентгенографията. Основно се правят три проекции. Предно-задната или АР-проекция носи информация доколко главата на раменната кост е центрирана в гленоидалната ямка на лопатката и какво е растоянието между акромиона и главатараменната кост.

Втората проекция е Y –проекцията. Тя е второстепенна и показва вида на акромиона и дали той е отговорен за разкъсването на ротаторния маншон.

Третата проекция е аксиална. Те носи информация за състоянието на главата на раменната кост и доколко е центрирана в гленоидалната ямка. Всички рентгенови снимки носят коствена информация за увредата на ротаторния маншон и показват наличие на остеофити, деформации и кисти в коститите на раменната става.

Разсъсването на ротаторния маншон най-добре се визуализира чрез ултрасонографията и ядреномагнитния резонанс. Всяко от двете изследвания има своите предимства и е задължително при съмнение за подобна увреда. Сонографията показва вида и размерите на скъсването, както в покой, така и в динамика- при движение на ръката.

Ядрено-магнитният резонанс ни дава информация и за увредата на мускулатурата на ротаторния маншон, т.е. има ли тенденция към дегенерация и мастна инфилтрация на мускулните влакна.

Още по темата:

Ротаторен маншон

Изберете други теми:

Ортопедия и травматология

Slap разкъсване

Импинджмънт синдром

Предна кръстна връзка

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни