Импинджмънт синдромът е описан за първи път от Чарли Ниър през 1972 година. Представлява синдром на компресия на меките тъкани между две костни повърхности – акромиона и главата на раменната кост. 
С напредване на годините мускулите на ротаторния маншон започват да намаляват своята сила. Това се дължи на факта, че се образуват липидни наслоявания в мускулните фибри – т. нар. мастна дегенерация. За сметка на това обаче делтоидният мускул остава сравнително силен. Той дърпа раменната кост нагоре и се получава т. нар. вертикален мускулен дисбаланс. При него нивото на акромиона и главата на раменната кост намалява. 
Диагнозата субакромиален импинджмънт се постава като се вземат предвид оплакванията на пациента, тестовете, които се позитивират при увреждане на ротаторен маншон и задължителните образни изследвания – рентгенови снимки, ехография, ядрено магнитен резонанс. 
Лечението на субакромиалния импинджмънт е хубаво да започне веднага, най-вече със студени компреси. Като за начало задължително се дават нестероидни противовъзпалителни в продължение на 10-15 дни. Ако това не помогне, препоръчително е да се направят 1-2 курса физиотерапия. В случай че оплакванията на пациента продължат, може да се пробва лечение със стероидни препарати. Ако и това не даде резултат, прибягва се до оперативно лечение.

Още по темата:

Импинджмънт синдром

Изберете други теми:

Ортопедия и травматология

Slap разкъсване

Ротаторен маншон

Предна кръстна връзка

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни