Субакромиалния Импинджмънт обикновено се появява при хора над 40 годишна възраст. Свързан е с болка при движение в раменната става. Най-често е при хора, чиято работа предполага обичайно повтарящи се движения. В ежедневието, някои движения като сресване на косата, миене на зъби, гримиране, обличане, хранене, пиене на вода и други стават болезнени и затруднени. Много често болката е по-силна през нощта, особено, когато човек е легнал върху болното рамо. Такива хора страдат от недоспиване, стават раздразнителни, губят работоспособност и обичайния си тонус за деня. Може да се появи, както слабост на мускулатурата при движение на рамото, така и страх от самото движение поради появата на болка. При нелекуване или при неправилно лечение, оплакванията се задълбочават. Възпалителният процес хронифицира. Бурсата набъбва, подобно на травмиран глезен, болката се увеличава и наподобява зъбобол, обемът на движение намалява, силата отслабва. Много често болката може да ирадиира (разпространява се) към шията или надолу към ръката, достигайки дори до пръстите.

При прегледа вашият ортопед може да установи една или няколко болезнени точки, които отговарят на определени анатомични структури на раменната става. Най-често това са големия туберкул на раменната кост, залавните места на мускулите на ротаторния маншон и най-вече на един от тях наречен супраспинатус, както и в областта на залавното място на делтоидния мускул и дългата глава на бицепса. Правят се някои тестове, свързани с движение на раменната става, които доказват дразнене на тъканите между акромиона и главата на раменната кост, наличие на възпаление и Субакромиален Импинджмънт. Такива са тестовете на Hawkins и Neer.

Следваща стъпка в доказването на Субакромиалния Импинджмънт е неговото визуализиране. Това става с рентгенографии в две задължителни проекции. Първата е т.н. АР или предно-задна проекция, която показва дали разстоянието между главата на раменната кост и акромиона е 7 до 10 мм. или е намалено.

И втората е Y-проекция, която ни дава информация за вида на акромиона, дали той е прав, овален или човковиден.

Ултрасонографията показва наличие на възпалителен инфилтрат в бурсата и около сухожилията на ротаторния маншон. Най-ценното е, че чрез нея може да бъде направена оценка на меките тъкани в динамика, т.е. при движение на раменната става.

Ядрено-магнитният резонанс е образно изследване, даващо най-точна информация за състоянието на костите и меките тъкани около тях. Чрез него можем да съдим за степента на възпалителния процес и за състоянието на костната структура. ЯМР изобразява конгруентността (адаптивността) на костите в раменната става и състоянието на хрущялните ставни повърхности. Дава информация за увредата на мускулите и сухожилията и степента на възпалението на субакромиалната бурса.

Още по темата:

Импинджмънт синдром

Изберете други теми:

Ортопедия и травматология

Slap разкъсване

Ротаторен маншон

Предна кръстна връзка

Ние работим с:

НЗОК ЗК "УНИКА" АД Обединен здравноосигурителен фонд Доверие Застрахователна компания „Надежда” АД ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД

Адрес

  • гр. София 1784, ж.к. Младост
  • бул. Цариградско шосе № 131
  • тел.: 02/875 71 11
  • факс: 02/965 85 04
  • e-mail:
Медицински център Д-р Хайвазов

Местоположение

Вижте карта с местоположението на Медицински Център Д-р Хайвазов от следните основни направления:

© 2010-2019 "Медицински център Д-р Хайвазов" Всички права запазени. Дизайн и програмиране: Ай-Сол ЕООД

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни

Код за сигурност

(регистърът на буквите няма значение)

Полетата, означени с (*) са задължителни